fbpx

Mirjam’s voorbereiding voor de bruiloft

mirjam's voorbereiding voor de bruiloft

Geschreven door Elisabeth

Ik ben Elisabeth, 31 jaar en woon in Vlijmen. Blogger sinds sept. 2017 over uiteenlopende onderwerpen. Gezondheid, huwelijk, recepten, mijn favorieten, moederschap, chronisch ziek zijn, ondernemerschap, etc.. Ik plaats artikelen wanneer ik daar energie voor en in heb.

7 feb, 2019

Vandaag deel ik Mirjam’s voorbereiding voor de bruiloft. Mirjam is eigenaar van de website ik ben glutenvrij en deelt haar verhaal hier. Zij verteld over hun low budget bruiloft. Daarnaast vertelt Mirjam welke invloed coeliakie heeft gehad op hun bruiloft. Benieuwd naar Mirjam’s verhaal? Lees dan snel verder!

Het woord is aan Mirjam:

Voorstellen

Ik ben glutenvrij want ik heb coeliakie (spreek uit seu-lia-kie). Coeliakie is een auto-immuunziekte waarbij je niet tegen gluten kan. Dit verhaal gaat niet over coeliakie, maar over mijn bruiloft. Al speelt coeliakie wel een grote rol in onze bruiloft en de voorbereidingen ervan.

Op 4 april 1997 gaven Erik en ik elkaar voor het eerst een zoen. Het was mijn verjaardag, ik was net 20 geworden en had wat te vieren. We hadden al langer een zwak voor elkaar, maar nu was de gelegenheid, nu waren we allebei vrijgezel, nu was het feest, nu was het moment.
Al snel woonden we samen en hadden een fijn leven met vrienden, reizen en vaak uit eten. Trouwen zou nog wel een keer komen. Misschien op 4 april 2007, als ik 30 werd, als we precies 10 jaar bij elkaar waren?

Mirjam en Erik

Coeliakie ontdekking

In die periode was ik regelmatig misselijk. Nooit zo erg, ik leerde er mee leven. Maar op mijn verjaardag in 2006 was het zo erg dat ik me ziek moest melden van mijn werk. Ik dacht dat het misschien aan de anticonceptie pil lag en stopte met het slikken daarvan. Niet veel later was ik zwanger. Van een tweeling nog wel! Het trouw-idee werd op de lange baan geschoven, want precies in die periode zou de tweeling geboren worden.

Helaas liep het anders. Mijn kindjes werden veel eerder geboren, na 21 weken zwangerschap. Ze hebben allebei een uurtje geleefd en zijn daarna overleden. Met mij ging het daarna steeds slechter, niet alleen emotioneel maar ook lichamelijk. Kilo’s viel ik af, steeds minder energie, tot ik nog maar 44 kilo woog. Uiteindelijk bleek dat ik coeliakie had (glutenintolerantie). Dat had die misselijkheid maar ook de vroeggeboorte veroorzaakt.

Huwelijksplanning

In diezelfde periode was mijn beste vriendin Ramona bezig met het plannen van haar huwelijk. Heel uitgebreid, bij elk deel van de dag andere gasten. Ik kreeg het Spaans benauwd hiervan. En dat trok ons over de streep: Wij gaan toch trouwen op 4 april 2007, maar dan klein, simpel, leuk. Om de buitenwereld te tonen dat we ondanks alles bij elkaar horen.

Ik kocht trouw-tijdschriften, zocht veel informatie op internet, maar al snel realiseerde ik me dat al die informatie ging over grote bruiloften. Zelfs de drukkerij wilde onze kaartjes niet drukken, want ‘die moeten 3 maanden van te voren gemaakt worden’. En wij hadden nog maar een paar weken. Gelukkig ben ik zelf goed in plannen en organiseren en ik vond het fijn om dit weer op te pakken in die periode waarin ik herstellende was en verder nog weinig kon. Omdat we op korte termijn gingen trouwen, hadden we niet gespaard en moest het dus low budget worden. Daarnaast vind ik het zonde om veel geld uit te geven aan maar 1 dag. Samen met vrienden en familie planden we een leuk feest.

We gingen eten bij verschillende restaurants in de stad om een geschikte locatie te vinden. Met Ramona ging ik een dagje shoppen in Utrecht voor een mooie jurk. De oldtimer auto was van mijn schoonvader, de make-up door mijn schoonzusje die schoonheidsspecialiste is, alle gasten hebben foto’s gemaakt, de kaarten lieten we drukken bij de Hema en ook het gebak (glutenvrije petit fourtjes) haalden we bij de Hema. We wilden geen ringen. Ik had net een ring laten maken voor mijn kindjes en wij vinden een ring aan Erik’s vingers niet mooi. En we wilden geen bloemen, wilden die niet de hele dag mee slepen.

oldtimer Mirjam

make-up mirjam

petit fours - mirjam's voorbereiding voor de bruiloft

Kleding

Jurk van P&C, schoenen van Sacha en lingerie van de Bijenkorf.
De stola had Ramona gemaakt en de sieraden had ik al.
De lingerie was het duurste onderdeel van mijn outfit 😉

Mirjam op de trap

De bruiloft

De bruiloft begon bij ons thuis. Samen met de familie aten we soep (gemaakt door mijn schoonmoeder), waarna we naar het stadhuis van Amersfoort vertrokken. Tijdens de ceremonie waren meer mensen aanwezig dan we voor de rest van de dag hadden uitgenodigd. En omdat we nog wat tijd over hadden tussen de ceremonie en het volgende onderdeel, gingen we met iedereen naar een terras om de hoek.

Na de ceremonie

Vervolgens liepen we naar het opstappunt van de rondvaartboot. Vanaf de boot lieten we ballonnen op: Voor iedere gast één, plus één voor iedereen die we misten. Twee ballonnen bleven in een boom hangen. Voor mij een mooi teken voor mijn Boris en Sanne.

op de rondvaartboot - mirjam's voorbereiding voor de bruiloft

Ballonnen in de boom - mirjam's voorbereiding voor de bruiloft

Na de rondvaart liepen we naar Bistro ’t Kannetje, waar we de hele bovenverdieping tot onze beschikking hadden. We borrelden rond de haard, luisterden naar de voordrachten van onze gasten en aten aan lange tafels. Het was een heerlijke dag!

Het budget

Wij hadden geen vastgesteld budget, maar hebben zo’n 2.000 euro uitgegeven waarvan de helft voor het restaurant. De hele dag was 1 groot succes, juist omdat het zo ongedwongen was en omdat iedereen had mee geholpen.

Ik wens jullie, Elisabeth en partner, en alle andere bruiden een mooie bruiloft.

Tips

En ik heb nog een paar tips: Plan niet alles dicht, houd ruimte over voor spontane acties, durf hulp te vragen, blijf bij jezelf en doe geen dingen omdat anderen vinden dat dat hoort, wees niet bang dat er iets mis gaat (je geliefden zullen het allemaal begrijpen) en geniet!

 

Dit was dan Mirjam’s voorbereiding voor de bruiloft. Wauw Mirjam, wat een verhaal. Ik ben er gewoon stil en een beetje ondersteboven van. Wat heftig dat ze pas na de geboorte van jullie kinderen achter je ziek-zijn zijn gekomen. Maar wel mooi hoe jij/jullie het huwelijk hebben voorbereid en er toch iets moois en eigens van te maken samen met jullie naasten. En dank je wel voor de tips. Ik ga er zeker wat mee doen. Zoals het vragen stellen, dat vind ik zelf een lastige. Mirjam dank je wel voor jouw verhaal.

Ben jij bekent met coeliakie?
Laat het weten in een reactie hieronder!

Follow mijn blog met Bloglovin

 

Pin deze afbeelding op Pinterest om dit artikel te bewaren

mirjam's voorbereiding voor de bruiloft

Misschien vind je dit ook leuk…

3 Reacties

  1. bruid te zijn

    Bedankt voor de leuke informatie! Ik ga zelf binnenkort trouwen, en ben al wekenlang aan het rondneuzen op internet naar tips en leuke verhalen als voorpret.

    Reply
  2. Marie

    Een goede voorbereiding is het halve werk! Je kan niet vroeg genoeg beginnen met het plannen van een bruiloft denk ik. Breng je wensen in kaart zodat je gericht kan zoeken naar locaties en kleding bijvoorbeeld.

    Reply
  3. Anne

    Mirjam, wat een ontroerend verhaal en prachtige manier om ondanks uitdagingen een persoonlijke en betaalbare bruiloft te creëren. Hoe hebben jullie het ervaren om met beperkt budget en last-minute planning toch zo’n gedenkwaardige dag te organiseren?
    – Anne van Stijlvolletrouwkaarten

    Reply

Trackbacks/Pingbacks

  1. De 9 beste glutenvrije blogs van feb. ’19 | Ik ben glutenvrij - […] Mirjam’s voorbereiding voor de bruiloft op Elisabeth’s favorieten […]
  2. Minke's voorbereidingen voor de bruiloft #1 ⋆ Elisabethsfavorieten - […] Mirjam’s voorbereiding voor de bruiloft […]

Jouw reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *