fbpx

De voor- en nadelen van op kamers wonen

De voor- en nadelen van op kamers wonen

Geschreven door Elisabeth

Ik ben Elisabeth, 31 jaar en woon in Vlijmen. Blogger sinds sept. 2017 over uiteenlopende onderwerpen. Gezondheid, huwelijk, recepten, mijn favorieten, moederschap, chronisch ziek zijn, ondernemerschap, etc.. Ik plaats artikelen wanneer ik daar energie voor en in heb.

28 dec, 2018

Vandaag weer een artikel geschreven door Josina. Dit keer over het op kamers wonen. Het grappige is dat het redelijk herkenbaar is, want ik heb zelf ook een aantal jaar op kamers gewoond. Dit was voordat Josina op kamers ging wonen. Maar ik laat het woord volledig aan Josina, want zij gaat je de voor- en nadelen vertellen van het op kamers wonen. 

Het woord is aan Josina:

Soms is een periode in je leven opeens voorbij, zonder dat je het echt doorhad. Mij overkwam dat pas ook. Vrij plotseling ben ik verhuisd van mijn studentenkamer naar mijn huidige adres.
Mijn studentenkamer vond ik al heel snel. Ik heb op drie advertenties gereageerd, waarbij ik bij één adres mocht komen kijken. Samen met mijn moeder ben ik er geweest en we waren er al snel uit. Dit zou het worden!
Maar wat zijn volgens mij de vijf grootste voor- en nadelen van het wonen op kamers?

Jezelf herontdekken

Bij je ouders woon en leef je volgens hun regels, normen en waarden. Daar is helemaal niets mis mee. Maar je beseft vaak niet dat er een gedachte achter al deze regeltjes zit. Pas toen ik op kamers ging, besefte ik dat je structuur en regels nodig hebt. Dan pas besef je ook dat wat jouw ouders toepassen, soms helemaal niet bij je past. Of juist toch wel heel goed.

Nieuwe mensen leren kennen

Het leukste van studeren en op kamers gaan vond ik wel het leren kennen van nieuwe mensen. Ik heb een aantal heel geweldige meiden als huisgenoten gehad. Heerlijk om samen met hen een avondje lekker gek te doen. Of juist heel serieus te praten over alle volwassen dingen die je in het leven tegenkomt. Er voor elkaar te zijn op hele mooie of juist hele moeilijke momenten. En die momenten (spinnen vangen, shoppen, uren kletsen, spelletjes, …) had ik niet graag willen missen!

op pad met klasgenoten

Op pad met klasgenoten.

Jullie zijn gezellig een dagje weggeweest?

O, en de verjaardag van Leen is ook al gevierd? Ja, het leven gaat thuis ook gewoon door, zelfs als je op kamers gaat. Als je maandags weggaat, en je komt op vrijdag weet terug, dan is er bij jou en ook bij je familie weer een hoop gebeurd. Natuurlijk zullen er altijd families zijn die van uur tot uur met elkaar delen wat ze aan het doen zijn. Maar de echte fun-momenten, gezellige koffie-uurtjes en oersaaie bezoeken gaan toch echt aan je voorbij. Zolang je tijdens je periode op kamers er ook iets van maakt, dan is het leed toch alweer gehalveerd.

Nog een week, nog drie dagen, aftellen tot je weer wordt uitbetaald?

Gaan studeren en, in ieder geval doordeweeks, het huis uitgaan, betekent vaak ook zelf al je financiën op orde brengen. Handig als je ouders dat altijd voor je doen. Maar toen het voor mij daadwerkelijk inzichtelijk werd dat je digitale spaarpot toch echt wel een bodem heeft, wilde ik liever nog even niet volwassen zijn. Want hoe cliché ook, geld verdwijnt sneller dan dat het binnenkomt. En dan kan het eind van de maand soms erg lang duren.

Zitten, staan, treinen en bussen missen

Het Openbaar Vervoer, pijnpunt van veel mensen, was ook niet bepaald mijn grootste vriend. Vanuit Zeeland (of er weer terug naar toe) was ik vaak lang onderweg. Gemiddeld duurde mijn reis van huis naar kamers of omgekeerd twee-en-een-half uur. Elke vertraging kon zo voor nog een uur extra reistijd zorgen. Ik werd dus ook echt niet gelukkig van het heen- en weer reizen. Een positief puntje: Als student kun je een aantal jaar gratis reizen. Dat maakte het dan toch nog een beetje goed.

wachten stoomtrein 2010

Wachten op de (stoom)trein.

 

Wat voor mij het meest herkenbaar is, is het reizen met het openbaar vervoer. Ook het leren kennen van nieuwe mensen vond ik leuk, maar is voor mij niet het resultaat geweest van blijvende vriendschappen. Helaas! Nu ben ik benieuwd of jij op kamers hebt gewoond! Ik zou het leuk vinden als je jouw ervaringen deelt in de reacties. Is jou verhaal te lang? Je mag me dan ook een mail sturen en in overleg jouw verhaal delen.

Wat zijn volgens jou de grootste voor- en nadelen van op kamers wonen?

 

Follow mijn blog met Bloglovin

 

Pin deze afbeelding op Pinterest om dit artikel te bewaren

De voor- en nadelen van op kamers wonen

Misschien vind je dit ook leuk…

Leerkracht… Is het wat?

Leerkracht… Is het wat?

Vandaag weer een nieuw artikel van Josina. Dit keer neemt ze je mee in haar ontdekkingen over het beroep leerkracht....

0 Reacties

Trackbacks/Pingbacks

  1. 7 ultieme tips om uitstelgedrag te voorkomen als student ⋆ Elisabethsfavorieten - […] in je huis/kamer zorgt voor rust in je hoofd. Een nette kamer hielp mij altijd veel beter om mezelf…

Jouw reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *