fbpx

Voortuin make-over – tuintafel ja of nee?!

Voortuin make-over

Geschreven door Elisabeth

Ik ben Elisabeth, 31 jaar en woon in Vlijmen. Blogger sinds sept. 2017 over uiteenlopende onderwerpen. Gezondheid, huwelijk, recepten, mijn favorieten, moederschap, chronisch ziek zijn, ondernemerschap, etc.. Ik plaats artikelen wanneer ik daar energie voor en in heb.

1 feb, 2021

Wij wonen nu bijna 5 jaar in dit huis en het leek van na 2 jaar al wel nodig om de voortuin een make-over te geven. De tuin was nog zoals de vorige bewoners hem gelaten had. Een bewerkelijke onkruidrijke voortuin. Ik ben de gene met de groene vingers. Dus ik moet elke keer weer dealen met het vele onkruid wat er in de tuin zat. Ik had wel wat veranderingen aangebracht in de tuin, zoals het toevoegen van bollen, die in de lente naar bovenkomen. Ook een citrusboompje, een aardbeienplant. Maar nog was ik niet tevreden met de tuin. Eind vorige jaar kreeg Marijn toch ook het inzicht dat de voortuin wel een make-over kon gebruiken. Hiervoor hebben we wel professionele hulp ingeschakeld. Het leuk me leuk om te mee te nemen in het proces. Lees en kijk je mee?

Zoals de voortuin eerst was

Zoals ik aangaf was de voortuin door de vorige eigenaar van de woning aangelegd of hebben zij die laten aanleggen. Toen we er kwamen wonen was er al een tijdje niks aan gedaan. Dit omdat de woning al best een tijdje in de verkoop heeft gestaan. Daarnaast had Marijn de woning gekocht voor hij mij leerde kennen. Het heeft zeker nog een half jaar geduurd of langer voor we samen in het huis zijn getrokken. In die tussentijd is er ook niks aan de tuin gedaan.

Toen wij er samen kwamen wonen, was ik druk met mijn studie, die ik weer aan het oppakken was. Daarnaast was ik weer ziek aan het worden. Had ik de diagnose ziekte van Pfeiffer gekregen en de maanden daarna had de ziekte van Lyme ook weer toegeslagen en de overhand genomen. Waardoor ik weer heel ziek werd en thuis kwam te zitten op de bank. Dus ook niet de energie hebbend om iets aan de tuin te doen.

Deze situatie heeft ongeveer 2 jaar geduurd, en heb in die tussentijd niet of nauwelijks iets aan de tuin gedaan. Af en toe was onkruid weghalen en de heg bijwerken, maar daar bleef het wel bij. Wel werd ik niet blij van de tuin. Ik hou zeker van tuinieren, maar dan moet ik het wel leuk vinden om in de tuin te zijn en een gewenst eindresultaat gaan zien of bereiken.

voortuin bij verkoop 2014_2015
Foto van de voortuin tijdens de verkoop 2014/2015.

De verschillende veranderingen tussendoor

Na die twee jaar kreeg ik de puf om eens wat aan de voortuin te gaan doen. We kochten een tuinset voor het balkon en verplaatste de tuintafel, die op het balkon stond, naar de voortuin. Ook kochten we een bankje om lekker in het zonnetje te kunnen lezen in de voortuin.

Ook ging ik wat meer aan de slag met de tuin, door het onkruid rigoureus te verwijderen. Ook haalde ik een aantal planten weg, die een doorn in mijn oog waren. We kochten een aantal planten bij het tuincentrum in de buurt om de tuin wat op te vrolijken. Verder zette ik er ook bollen in, zoals tulpen, blauwe druifjes, sneeuwklokjes en narcissen, om de tuin ook op te vrolijken in de lente. Ik kan heel erg genieten van zulke bloemen.

bloembollen in de voortuin april 2018
Bloembollen in de tuin april 2018.

Toch was ik nog steeds niet helemaal tevreden met de tuin. De grond vond ik echt heel slecht. Het onkruid bleef maar heel hardnekkig komen. Marijn vond bepaalde planten wel prima in de tuin, maar ik had ze het liefst helemaal weg. Tot Marijn vorig jaar lente/zomer ook inzag dat de voortuin wel anders en fijner kon. Zo ook dacht hij eraan om boompjes te plaatsen om wat schaduw te creëren in de voortuin. Want die staat bijna vol op het zuiden. Wat maakt dat in de zomer het niet te harden is. Voor de was heel fijn, maar om er te zitten niet. Je brand er weg.

aangepaste voortuin mei 2018
Aangepaste tuin mei 2018.

Hoe de tuin nu is

Dus Marijn is wat onderzoek gaan doen, door rond te vragen wat we zouden kunnen met de tuin. We hebben rond gekeken bij voorbeeldtuinen bij een hovenier hier in de buurt. Ik had wat wensen en Marijn ook. We zijn bij de voorbeeldtuinen het gesprek aangegaan met de hovenier en die heeft voor ons een plan gemaakt. Ook gaf hij een aantal wijze adviezen wat wel en niet te doen. Zo hebben we heel wat ideeën laten vallen.

Eind vorig jaar heeft de hovenier uiteindelijk ook het plan uitgewerkt. De voortuin ziet er nu echt heel anders uit. Ik ben wel heel blij met het resultaat. Marijn ook. Het enige wat we nog niet goed weten is of de boompjes dit jaar al zijn werk gaan doen, waar we op hopen. Dat gaan we zien in de lente en de zomer van dit jaar.

De tuin januari 2021.

Wensen voor de voortuin voor het eindresultaat

Toch is de voortuin nog niet helemaal af. Het is nog een beetje rommelig. Er zijn plannen uit de tuin gegaan, die ik wilde bewaren. Deze moeten nog goed in een plantenbak gedaan worden. Verder wil ik ook nog kijken of ik nog bloementjes in bloembakken kan doen om de voortuin nog iets meer op de fleuren. Want ik hou echt heel erg van bloemen, voor als je dat nog niet wist 😉

bloembakken met bloemen juli 2019
Bloembakken met bloemen juli 2019.

Verder zijn we heel blij met het bankje wat we een aantal jaar geleden gekocht hebben. De tafel, die we van het balkon gehaald hebben, is wat aan de kleine kant. Ik zit nog wel te twijfelen of we toch ook niet een andere fijnere tuintafel in de voortuin nodig hebben. Zodat de voortuin helemaal af is. Wat denk jij? Voldoet deze tuintafel of moeten we serieus overwegen om een andere tuintafel aan te schaffen? Laat het ons weten wat jij zou doen in onze situatie.

Dus zoals je leest is de voortuin make-over nog niet helemaal klaar. Maar het leek me wel leuk om het proces al te delen. Zeker ook omdat ik vaak ideeen heb om over te schrijven en daar helemaal niks van komt. Dus heb ik dit maar gelijk aangepakt. Ik kan in de toekomst altijd nog het uiteindelijke resultaat met je delen.


Laat hieronder in een reactie weten of je het uiteindelijke eindresultaat van de tuin make-over ook terug wilt zien hier op mijn blog!

Dit artikel is tot stand gekomen doormiddel van een samenwerking. Dit heeft geen invloed op de informatie van dit artikel, want het onderwerp is door mij zelf bedacht.


Follow mijn blog met Bloglovin

Pin deze afbeelding op Pinterest om dit artikel te bewaren


Voortuin make-over

Misschien vind je dit ook leuk…

4 Reacties

 1. Vincent Rondwijk

  Bloemen fleuren een voortuin altijd op! Ook ziet het er gezellig uit voor voorbijgangers. Wij willen onze voortuin ook aanpakken en denken erover na om een heg te laten plaatsen, zodat we meer groen terugkrijgen.

  Antwoord
 2. Marie de Jonge

  Wij hadden ook veel last van onkruid in de tuin, maar wilden ook onze tuin wat groener maken. Gelukkig kan je met wat kleine aanpassingen al veel bereiken. Wij hebben ook bloembakken gekocht zodat de tuin er in de zomer in ieder geval vrolijk uitziet!

  Antwoord
 3. Marie Sanders

  Dit is dus ook wat ik me afvraag, ik laat mijn tuin opnieuw aanleggen, en ik wil er wat nieuws mee doen. Maar aan een tuintafel zitten is zo gezellig, misschien dat ik in plaats daarvan voor een bankje kies. Het was heel leuk om over je ervaring te lezen, bedankt voor het delen!

  Antwoord
  • Elisabeth

   Ha Marie, dank je wel voor je reactie! laat je me weten wat je uiteindelijk gedaan hebt?

   Antwoord

Jouw reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *