fbpx

Mijn “eerste” dag koolhydraatarm

Mijn eerste dag koolhydraatarm

Geschreven door Elisabeth

Ik ben Elisabeth, 31 jaar en woon in Vlijmen. Blogger sinds sept. 2017 over uiteenlopende onderwerpen. Gezondheid, huwelijk, recepten, mijn favorieten, moederschap, chronisch ziek zijn, ondernemerschap, etc.. Ik plaats artikelen wanneer ik daar energie voor en in heb.

3 jan, 2018

Mijn “eerste” dag koolhydraatarm

Afvallen, te zwaar zijn en te dik voelen. Allemaal thema’s die al een lange tijd mijn leven beïnvloeden. Het lastige is dat ik vanwege het ziek zijn niet intensief kan bewegen. Want bewegen staat erom bekent dat je daarmee goed gewicht ken verliezen.

Afgelopen keer is er tijdens het consult met de Ilads-arts de term: “insulineresistentie” gevallen. Marijn was daar erg van geschrokken. Zelf weet ik al zeker 8 jaar dat ik daar last van heb. De ene keer meer dan de andere keer. 8 Jaar geleden is me gezegd dat ik dan gezond moet eten en suikers vermijden. Wat ik sinds dien ook gedaan heb.

Marijn is gaan zoeken op Google, wat er te doen is tegen insulineresistentie en vond dat de enige oplossing koolhydraatarm eten is. Dus daar ben ik 29 december mee begonnen.

Ik wil jullie de komende tijd graag meenemen in mijn weg naar een lichtere Elisabeth.

Insulineresistentie

Wat insulineresistentie kort inhoud is dat je lichaamscellen niet meer goed reageren op insuline, ze zijn er ongevoelig voor geworden. Het gevolg is dat er steeds een te hoge bloedsuikerspiegel is wat ongebruikt in het bloed blijft zitten. Dat is heel ongezond. Het kan uiteindelijk zich gaan uiten in diabetes type 2.

Bron: Diabetesfonds

 Mijn "eerste" dag koolhydraatarm

Afbeelding van: ww.nl.123rf.com

Omdat de suikers/glucose niet gebruikt worden door het lichaam, gaat het de glucose opslaan in de vetcellen. Waardoor het gewicht toe kan nemen en ook afvallen niet echt lukt.

Of bij mij de bloedsuikerspiegel te hoog is, is nooit echt goed getest. Wel of mijn glucosegehalte in mijn bloed nuchter goed is. En die waarden zijn altijd normaal geweest. Waarom er dan toch over insulineresistentie gesproken wordt, is omdat ik toch klachten heb. En dat is niet kunnen afvallen, een te langzaam werkende schildklier, vooral veel vet in mijn buik en ook mijn taille, honger gevoel hebben vlak na het eten.

Bron: jessevandervelde

Een aantal klachten worden ook aangegeven passend bij insulineresistentie, andere merk ik ook echt zelf. Vooral het niet kunnen afvallen en honger hebben na het eten.

Het niet kunnen afvallen en juist alleen maar aankomen ook al eet ik super gezond, is echt een frustratiepunt en erg lastig om mee om te gaan.

“Normaal eetpatroon”

Mijn normale eetpatroon bestond vooral uit producten, die geen suiker bevatten. Soms at ik wel eens cake of taart. Daar zit ook suiker in, maar af en toe moet kunnen vind ik. Maar ik eet geen snoepjes, weinig chocolade, geen/weinig toetjes (zoals vla), geen koekjes, enzovoorts. Ik ben ook niet zo een Zoetekouw. Ik hou meer van hartige eten.

Als ontbijt ’s morgens at ik vaak Griekse yoghurt met fruit of een broodje met hartig beleg. ’s Middags vaak weer een broodje met hartig beleg of een warme maaltijd met heel weinig rijst of pasta en veel groenten. In de avond ook een warme maaltijd met veel groenten en weinig pasta of rijst. Tussendoor at ik dan fruit, zoals peer, druiven, banaan (heel soms). Heel af en toe at ik een klein beetje chips als tussendoortje, maar kan ook augurk zijn of snoeptomaatjes, komkommer, garnalen in filodeeg en soms worteltjes.

Al met al al heel gezond vind ik, maar mijn lijf denkt daar anders over en ik kom heel langzaam alleen maar aan. Het is wel dat ik dan een klein beetje afval en dan weer wat aankom en dan weer afval. Maar uiteindelijk weeg ik steeds meer.

Vorige afvalpoging

In 2014 heb ik samen met mijn moeder het “17 dagen dieet” gevolgd. Wij volgende de recepten die in het boek stonden. Dit ging heel goed. Is was daarmee zeker 10 à 15 kilo afgevallen. Na het dieet gevolgd te hebben ben ik langzaam weer normaal gaan eten, maar wel veel gezonder dan ik toen deed. Ik heb 2 jaar rond hetzelfde gewicht gezeten. Wilde graag nog meer afvallen, maar dat lukte niet echt. Heb wel verschillende diëtistes gezien om me daarmee te helpen, maar zonder resultaat.

In de zomer van 2016 was ik ineens in een paar weken tijd 5 kilo afgevallen. Helemaal prima, maar was ook misselijk en voelde me niet goed. Dus maakte me wel een beetje zorgen wat er aan de hand zou zijn. In zo een korte tijd gewicht verliezen is niet echt goed. Maar de huisarts wist niet goed wat er aan de hand was.

In die tijd ontmoette ik ook Marijn. Maar kwam er toen ook achter dat het afvallen veroorzaakt werd door de ziekte van Pfeiffer. Daarna kwam ik er ook achter dat de ziekte van Lyme weer actief geworden was en ben tot voor kort daar heel ziek van geweest. Ben daardoor ook weet heel erg aangekomen. Door vocht vasthouden, maar ook doordat mijn lichaam suiker en andere voedingsstoffen niet goed verwerkt. Ik ben weer op hetzelfde gewicht als in 2014, toen ik begon met het 17 dagen dieet. Ik had mezelf beloofd niet meer op dat gewicht te komen, maar omstandigheden houden het niet tegen, ook al heb ik er voor mijn gevoel alles aangedaan.

Toen ik met Marijn ging samenwonen, heb ik al heel mijn eetpatroon nog aangepast. Veel kleinere porties en heel veel minder rijst en pasta. Maar dat was niet genoeg om tegen te gaan dat ik weer heel zwaar geworden ben.

Gewicht

Voor kerst had ik een weegschaal gevraagd, omdat de vorige kapot was gegaan. Ik wilde graag een weegschaal, die meer aangeeft dan alleen het gewicht. Dus heb ik een weegschaal gekregen van Medisana. Deze weegschaal kan gekoppeld worden aan de VitaDock+-app.

Medisana weegschaalVoorbeeld app VitaDock

Bron: Medisanaencrypted-tbn1.gstatic

De weegschaal geeft dus het gewicht weer, maar ook hoeveel vocht, vet, botmassa en calorieën. Ook kan je instellen hoe oud je bent, hoelang en of je man of vrouw bent.

Ik vind het verschrikkelijk om te delen hoe zwaar ik ben, maar wil toch eerlijk zijn. Dus ga ik het toch doen. Misschien is het voor mij ook wel een extra trigger om door te zetten, als ik het hier deel.

Mijn start gewicht is: 99,4 kg. Daarvan is 46,6% vet, 37% spieren en 38% vocht.

Het is bijna 100 kg en dat is echt een grens die ik nooit over wil gaan.
Side note: dit gewicht is wel zonder kleding en nuchter. Als ik met kleding op de weegschaal sta, dan ben ik wel de 100 kg gepasseerd.

Toen ik vorige week voor het eerst weer op de weegschaal ging staan, was ik heel erg geschrokken. Zelf dacht ik dat het nog begin de 90 kg zou zijn. Ik had zelf het idee dat ik wat was afgevallen de laatste weken, maar niks was minder waar. Ik ben er heel erg verdrietig van geweest, maar wil er nu ook echt vol tegenaan om mijn gewicht drastisch te laten zakken tot een enigszins acceptabel gewicht.

Eerste dag koolhydraatarm

29 december was de dag om te beginnen met het dieet. Ik begon met een ontbijt van 2 gebakken spiegel eitjes, kaki als fruit en 2 koppen thee. Na dit ontbijtje voelde ik me na 1,5 h ineens niet meer zo fit. Beetje duizelig en ook kreeg ik moeite om mijn rechterbeen te verplaatsen. Maar wilde niet op letten en ging dingen doen met Marijn. Na een half uur werd ik ineens helemaal niet goed. Kreeg een hoge hartslag, mijn ademhaling versnelde en had het idee dat ik flauw ging vallen. Ik gaf dat ook aan bij Marijn en hij zag ook dat ik me echt niet lekker voelde. Toen kreeg ik een sinaasappel en een heel klein stukje speltbeschuit. Na een aantal minuten ging ik me al wat beter voelen en werd ik misselijk. Heb uiteindelijk de sinaasappel niet helemaal opgegeten.

Een half uur later heb ik mijn lunch gegeten. Ik heb een aantal asperges gegeten uit een potje en twee zalmburgers met mayonaise. En ben ook veel gaan drinken. Na mijn lunch voelde ik me nog steeds niet oké. Heb me heel de dag niet meer echt oké gevoeld. Voelde me heel somber en beetje verdrietig. Geen idee waarom. Ook heb ik me met vlagen misselijk gevoeld.

Avond

Als avond eten heb ik eigengemaakte Franse uiensoep met veel uien en een zakje Chinese groenten en een left-over gegeten van vorige week. Dat waren snijbonen, met paprika, ui, een boemboe voor boontjes en gehakt. Na een paar happen had ik al geen trek meer en werd weer misselijk, maar moest het opeten van mezelf. Anders zou ik echt te weinig binnen krijgen. Ik heb tijdens het opeten van het avondeten een potje zitten janken. Ik had wederom geen idee waarom. Maar de tranen liepen gewoon uit mijn ogen.

Een half uur na het eten had ik nog zin in iets en heb toen een handje snoeptomaatjes op. Tussendoor heb ik telkens water gedronken en ook Crystal Clear. Daar zitten geen koolhydraten is. Gelukkig!

clystal clear - Mijn "eerste" dag koolhydraatarm

Crystal Clear – Afbeelding: Albert Heijn

’s Avonds heb ik als snack nog gegrilde kipwing’s op. Daarna ben ik me pas wat beter gaan voelen.

Mijn tweede eerste dag koolhydraatarm eten was echt een verschrikkelijke dag voor mij. Heb me tijdens het ziek zijn van Lyme al die tijd nooit zo somber en down gevoeld als deze dag. Zelf was ik al een beetje bang dat mijn lijf er ook heftig op zou reageren. Vooral ook omdat koolhydraten voedingsstoffen zijn voor het zenuwstelsel. En mijn zenuwstelsel is niet helemaal fit door de ziekte van Lyme. Wel had ik gedacht meer honger te hebben, maar dat was niet het geval. Ik was juist misselijk. Hopelijk was dit alleen deze dag en gaat het de rest van de tijd prima.

Wel vind ik het ontzettend lastig dat ik mijn eigen gemaakte oliebollen, appelbeignets en ananasbeignets niet kan eten.

Wil jij het ook eens uitproberen? Dan kan ik je het Koolhydraatarm 50 dagen programma aanraden. Dan heb je begeleiding en dat maakt het net iets makkelijker om je aan het “dieet” te houden.

Of als je op zoek bent naar Koolhydraatarme recepten. Dan kan ik je deze link adviseren.

Komen jullie ook snel aan of juist het tegenovergestelde?
Zijn er meer mensen die koolhydraatarm eten?
Wat zijn jullie ervaringen ermee?
Laat het weten in een reactie!

In dit artikel zit een affiliate link. Erop klikken kost jouw niks, maar kan mij wel een kleine bijdrage opleveren.

Pin deze afbeelding op Pinterest om dit artikel te bewaren

Mijn eerste dag koolhydraatarm

Misschien vind je dit ook leuk…

Mijn strijd tegen de kilo’s

Mijn strijd tegen de kilo’s

Mijn strijd tegen de kilo's iets waar ik al heel lang iets over heb willen delen. Zeker al bijna 6 jaar. En daarmee...

0 Reacties

Trackbacks/Pingbacks

  1. Ananasbeignets, appelbeignets & oliebollen bakken ⋆ Elisabethsfavorieten - […] al oliebollen, appelflappen en ananasflappen gebakken. Dit omdat ik de 29ste ben begonnen met koolhydraatarm eten. Om zo te…
  2. Terugblik op 2018 ⋆ Elisabethsfavorieten - […] januari begon ik met mijn afvaltraject. Door te beginnen met een koolhydraatarm dieet te volgen. Dit hield ik niet…
  3. Wie ben ik?! ⋆ Elisabethsfavorieten - […] heel blij met de recente foto’s die er van mij zijn. Het komt voornamelijk omdat ik heel erg aangekomen…
  4. Een dag naar Brussel ⋆ Elisabethsfavorieten - […] Mijn “eerste” dag koolhydraatarm […]
  5. 9 oktober 2019 - Zwarte dag i.p.v. DE mooiste dag ⋆ Elisabethsfavorieten - […] Mijn “eerste” dag koolhydraatarm […]
  6. Kokosscampi met courgettes en limoen ⋆ Elisabethsfavorieten - […] in de Micro Urban Family. Ook weer uit de nieuwe lente/zomer catalogus. Het is ook nog eens een koolhydraatarm…

Jouw reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *