fbpx

Basiscursus fotografie gevolgd | Sunfield academy

Basiscursus fotografie gevolgd | Sunfield academy

Geschreven door Elisabeth

Ik ben Elisabeth, 30 jaar en woon in Vlijmen. Blogger sinds sept. 2017 over uiteenlopende onderwerpen. Tupperware, gezondheid, huwelijk, recepten, mijn favorieten, moederschap, chronisch ziek zijn, ondernemerschap, etc.. Ik streef ernaar om elke maandag, donderdag en vrijdag een artikel online te plaatsen.

16 nov, 2018

Een tijdje terug kwam er op mijn tijdlijn van Facebook een evenement langs van de Sunfield Academy. Dit was de basiscursus fotografie. Ik was gelijk geïnteresseerd, omdat ik net bezig met het zoeken naar een fotocamera om mee te kunnen gaan fotograferen. Dus zette ik dat evenement op “misschien aanwezig” en sloeg het op in mijn opgeslagen berichten van Facebook. Ik was het

evenement al helemaal vergeten, tot Eline me een persoonlijk bericht stuurde of ik nog geïnteresseerd was in de cursus. Super dat ze dat deed, want daardoor heeft ze mij als klant binnen gehaald. Maar de datum waarop de cursus gepland stond, kon ik niet. Eline vertelde dat ze nog een andere datum had openstaan in dit jaar en vroeg of ik dan zou kunnen. Dat heb ik gedaan. Dat was op vrijdag 9 november. Maar ik heb er wel mijn afspraak voor mijn nagels voor verzet. In dit artikel wil ik je meenemen in hoe ik de cursus ervaren heb en wat ik ervan geleerd heb.

Met dit blogartikel doe ik mee aan de derde ronde van de bloggersbattle. Ik zou het heel lief en tof vinden als je op me zou willen stemmen in deze link.

De aanmelding

Ik moest wel even slikken voor het bedrag van de cursus. Het is misschien niet algemeen bekend, maar ik heb niet heel veel geld te besteden. En naast dat ik een eigen bedrijf heb, wil ik toch uitkijken waar ik mijn geld aan uitgeef. Ook staan er voor volgend jaar plannen, die ook een behoorlijke aanslag gaan doen op mijn budget. Maar aan de andere kant is het goed om te investeren in mijn bedrijf om het te laten groeien en professioneel te maken.

bloemenveld

Ik vertelde Eline wat mijn twijfels waren om de cursus te gaan volgen. En heel lief en coulant bood ze aan om mij de cursus in twee delen te laten betalen. Dit maakte het voor mij makkelijker om de beslissing te maken om deze investering te doen. Want ik wist sowieso dat ik een cursus wilde gaan volgen om beter om te kunnen gaan met mijn spiegelreflexcamera. Maar op het moment van de aanmelding had ik nog geen camera gekocht. Dus dat vertelde ik Eline ook. Ze vertelde dat ik op de cursus een camera kon lenen en dat het helemaal goed zou komen. Dat kwam het ook.

De cursus

Van te voren kreeg ik via de mail informatie over de locatie waar de cursus gehouden zou worden. Dit was in Arnhem bij de kassen van Kweekland en ik moest er om half 11 zijn. Prima te doen voor mij, ik kon na de spits naar Arnhem rijden. Het was voor mij met de Google Maps navigatie makkelijk te vinden en kon er ook makkelijk parkeren. Dit had Eline ook aangegeven.

kas kweekland

Het was voor mij wel even zoeken hoe ik binnen moest komen. Want ik zag het groepje wel zitten, maar struggelde met de deur. Het was een schuifdeur, maar ik dacht een deur die naar binnen of buiten open zou zwaaien. Buiten liepen en mensen en daar vroeg ik maar aan hoe ik binnen kon komen. Wel een komisch begin vond ik zelf.

Ik was de laatste die binnen kwam. Niet erg. Ik stelde me aan iedereen voor. Het was een clubje van 5 die er zaten. En 1 van die 5 was een model, wat ik pas later door had. Ik kreeg gelijk drinken aangeboden. Ik koos voor thee. En daarnaast kreeg ik ook cake en een chocolaatje aangeboden. Ik heb de cake afgeslagen en later wel een stukje pure chocolade gepakt.

Eline stelde zich voor en vertelde wat de bedoeling was van de dag. Ze zou eerst theorie geven en daarna zouden we van harte lust kunnen oefenen en experimenteren. En tussendoor kregen we ook nog een lunch.

De theorie

Voor ik deze cursus ging doen, was ik erg blanco qua fotograferen met een spiegelreflexcamera. Ik was de enige van het groepje, die nog nooit met zo’n camera foto’s had gemaakt. Ik heb wel al wat Pinterest pins over fotografie en ik had een paar boeken gekocht, maar echt er mee aan de slag was ik nog niet gegaan.

basiscursus fotografie sunfield academy

Dus ik schreef alles netjes op in het schriftje wat ik kreeg. Eline begon met wat fotografie nu eigenlijk betekend. Ik wist het niet, maar het betekend letterlijk: “schrijven met licht”. En toen ze dit zei dacht ik: “ja, dat omschrijft het woord fotografie inderdaad perfect”.

Daarna kwam de echte theorie, beginnend met de belichtingsdriehoek en daarna elk punt van de driehoek uitlichtend.

Punten van de belichtingsdriehoek

 • ISO

ISO was het eerste punt wat behandeld werd. Ik leerde wat ISO doet en kan. Het bepaalt de lichtgevoeligheid van de sensor van de camera. De laagste ISO is 100 en de hoogste is 3200 om te gebruiken. Er bestaat ook een ISO van 6400 maar die is niet aan te raden om zomaar te gaan gebruiken. En daarnaast leerde ik: hoe hoger de ISO hoe meer ruis de foto heeft. Maar anderzijds moet ik niet te bang zijn voor ruis. Dus is het echt spelen met de instellingen. Wat werkt, wat vind ik mooi etc. En ruis kan in zwart/wit foto’s prachtig zijn, maar in kleur veel minder. Ik ga hiermee experimenteren 😉

Tips:

Verder kreeg ik tips voor welke ISO instelling ik zou moeten gaan in bepaalde situaties met verschillend licht.

 • Bij heel veel licht: ISO op 100
 • Bij bewolkt weer: ISO tussen de 200 – 400
 • In loofbossen: ISO op 400
 • In dennenbossen: ISO op 600

Verder gaf Eline mee: “Wat is het doel van de foto? Stem daar de keuze van de ISO op af”.

 • Diafragma

Diafragma is wel een heel bekend woord voor me. Tijdens de natuurkunde lessen op de middelbare school heb ik heel wat informatie over diafragma opgedaan. Ook tijdens de biologie lessen kwam dit aan bod. En zelfs in mijn profielwerkstuk heb ik het gehad over diafragma. Maar op dat moment was ik toch even clueless en heb ik druk meegeschreven met wat Eline te vertellen had.

De diafragma in tegenstelling tot de ISO in de lens te vinden en regelt de opening in de lens. Ik kan dus kiezen voor een groot of een klein diafragma. Beiden hebben het tegenovergestelde resultaat en invloed op de foto. Wat wel confusing is het getal wat bij de diafragma hoort. Want het diafragma regelt niet alleen het licht op de foto, maar ook de scherpte/diepte van de foto.

Want een groot diafragma heeft als waarde bijvoorbeeld F2.0 en een klein diafragma een waarde van F13. Wat doen deze waarden?

 • Groot diafragma:
  ♥ Een lichtere foto
  ♥ Een grote lens opening
  ♥ Weinig scherpte/diepte in de foto
  ♥ Alles op 1 lijn heel scherp
 • Klein diafragma:
  ♥ Kleine lens opening
  ♥ Donkere foto
  ♥ Veel scherpte/diepte in de foto
  ♥ Meerdere rijen scherp

Het aantal mensen op de foto kan invloed hebben op het instellen van de diafragma.

 • Sluitertijd

De laatste hoek van de belichtingsdriehoek is de sluitertijd. Ook de instelling van deze is erg belangrijk. Dat heb ik ook gemerkt bij het maken van foto’s toen ik aan het oefenen was. De sluitertijd gebeurt in de body van de camera.

 • Snelle sluitertijd zorgt voor meer bevriezing in de foto, maar ook voor een donkerdere foto.
 • Een langzame sluitertijd zorgt voor een lichtere foto, maar juist voor meer bewegingsonscherpte.

Als je kinderen of dieren wilt fotograferen dan zit je met een instelling van 1/500 safe. Normaal zit je met een instelling van 1/250 safe.

Als je vanuit de hand wilt fotograferen dan moet je nooit lager gaan de 1/90. Want je kan je hand nooit stil genoeg houden om een goede foto te krijgen met een langzamere sluitertijd. Je ziet dan ook met een langzamere sluitertijd steeds meer beweging in de foto.

Tegenlicht vs met het licht mee

Als laatst kreeg ik nog als tip mee hoe de ISO instellingen kunnen helpen met tegenlicht of het licht mee hebben qua positie tijdens het fotograferen.

 • met het licht mee ⇒ de ISO omhoog
 • met tegenlicht ⇒ de ISO lager, maar wel met meer ruis

Stappenplan bij het maken van foto’s

 1. ISO bepalen
 2. Diafragma instellen
  Tijdens shoots de diafragma niet meer te veel veranderen, want deze bepaald de style van de foto’s.
 3. Sluitertijd instellen
 4. Je kan nu de belichtingsmeter nog instellen, maar dat veranderd weer alle wijzigingen.

Oefenen

Na al deze theorie zijn we naar buiten gegaan om te oefenen op bloemetjes, blaadjes, bijtjes, druppels enz. Ik merkte wel dat ik met het maken van de eerste foto dicht klapte. Ik wist echt niet zo goed waar ik moest beginnen. Eline merkte dit op en hielp me door de eerste stappen heen. Echt heel fijn. Daarna had ik de slag ook snel te pakken. Op mijn Instagram heb ik al een aantal foto’s gedeeld.

Ik heb met tijdens het oefenen ook helemaal uitgeleefd met de instellingen. Ik ga het je laten zien:

basiscursus fotografie sunfield academy

De allereerste oefenfoto’s.

De lunch

Daarna kregen we een goed verzorgde lunch aangeboden. Gemaakt door de eigenaresse van Kweekland. Een pompoensoep vooraf. Zelf gemaakt met producten uit eigen tuin. Brood met eigen gemaakte boter met dille. Daarna eigen gemaakte sandwiches en salade. Ik heb heerlijk gegeten.

lunch basiscursus fotografie sunfield academy

Fotoshoot met model Chanel

Na de lunch zijn we met het model heel specifieke foto’s gaan maken. Er waren allemaal speciale plekken waar we erg uitgedaagd werden om foto’s te maken. We moesten gaan spelen en experimenteren met de instellingen. Zo leerde ik hoe kleuren, licht, omstandigheden allemaal invloed hebben op het maken voor een mooie, perfecte foto. Ik merkte op de camera op dat moment al hoeveel invloed kleuren, licht en instellingen hadden op de foto. Maar toen ik thuis kwam zag ik het nog meer. Hieronder deel ik een aantal foto’s.

basiscursus fotografie sunfield academy oefenen met belichting basiscursus fotografie sunfield academy basiscursus fotografie sunfield academy oefenen met beweging basiscursus fotografie sunfield academy

Je kunt wel echt zien dat instellingen invloed hebben op de kleur en de stijl van de foto’s. Ik moet zeggen dat ik de foto’s met de diepere, meer sprekende kleuren mooier vind dan de hele lichte foto’s.

Ik heb zo ontzettend veel geleerd tijdens deze basiscursus fotografie. De cursus kan ik iedereen aanraden die een spiegelreflexcamera bezit en niet helemaal weet hoe die met de camera om moet gaan en maar een “dotje” doet. En ik ben tijdens de cursus zo enthousiast geworden dat ik thuis het liefst zo snel mogelijk aan de slag wilde. Maar ik moest even wachten op mijn lens, die ik zelfs nog moest bestellen. Maar ik heb de lens sinds vorige week in huis en ben al lekker aan de slag gegaan. Ik ben echt heel bij met de camera, de cursus en mijn gemaakte foto’s. Ik weet nu al dat ik niet meer zonder een “goede” camera kan. Ook al kan mijn telefoon ook mooie foto’s maken. En ik heb nog meer waardering gekregen voor echte fotografen.

Op Instagram deel ik nog regelmatig foto’s van deze cursus. Wil je de foto’s bewonderen? Ga me dan volgen op Instagram @elisabethsfavorieten

Follow mijn blog met Bloglovin

Pin deze afbeelding op Pinterest om dit artikel te bewaren

Basiscursus fotografie gevolgd | Sunfield academy

Misschien vind je dit ook leuk…

26 Reacties

 1. Manuela

  Klinkt als een leuke cursus. Zelf heb ik ook een fotografiebedrijf gehad en moet zeggen dat het altijd oefenen, oefenen en blijven oefenen is. Op Pinterest kan je ook een hoop leuke tips vinden. Ook qua belichtingshoeken. De tips die ik je nog kan geven is om je model vanaf meerdere hoeken te fotograferen en durf delen op een foto weg te laten (afsnijding). En probeer het e.e.a. uit met compositie.

  Reply
  • Elisabeth Hoekman

   Dank je wel voor je lieve antwoord. Ga je tips meenemen. Maar ik vind het altijd fijn om live van iemand te horen hoe dingen moeten. Zelf uitzoeken vind ik vaak lastiger.

   Reply
 2. Armande

  Ik heb vroeger fotografieles gehad en het is altijd handig. Zeker tegenwoordig als je heel veel foto’s maakt.

  Reply
  • Elisabeth Hoekman

   Je zeker altijd handig! Je weet hoe je foto’s moet maken 🙂

   Reply
 3. MC Kleuver

  Ik vind het super dat je met zo een cursus je bedrijf wilt verbeteren. Goed hoor. Ook al is het leuk om foto’s te maken. Soms is het meer dan alleen maar ‘klik’.

  Reply
  • Elisabeth Hoekman

   Dank je wel voor je reactie! En idd veel is het meer dan alleen klik.

   Reply
 4. MamaTassel

  Klinkt als een leuke cursus! Ik ben zelf niet zo thuis in fotografie, heb ook alleen een simpele camera. Als ik dit zo lees denk ik, Hmm misschien moet ik me er ook maar eens in verdiepen!

  Reply
  • Elisabeth Hoekman

   Zeker een leuke cursus en als je het snapt en begrijpt helemaal niet moeilijk! Je moet het maar net weten en dan veel veel oefenen.

   Reply
 5. Silkeblogs

  Wauw, het resultaat mag er zeker zijn! Ik denk dat het zeker een investering was.

  Reply
  • Elisabeth Hoekman

   Dank je wel voor je compliment! Het was sowieso een investering waar ik geen spijt van heb.

   Reply
 6. Laura

  Zo’n cursus lijkt me ook wel wat! Foto’s zijn natuurlijk een belangrijk onderdeel van je blog. Leuk dat je zoveel hebt bij geleerd!

  Reply
 7. lodi

  Wat ontzettend leuk om te doen, al ben ik nu wel benieuwd naar de prijs. Mijn vader heeft mij laastst een mini cursus diafragma etc gegeven en ik probeer nu zoveel mogelijk uit.

  Reply
  • Elisabeth Hoekman

   Ik moest €200 betalen voor deze cursus met lunch inbegrepen. En een model dus om te fotograferen. Uitproberen is super! Ben je al tevreden over foto’s?

   Reply
 8. Amanda

  Wat gaaf dat je een basiscursus hebt gevolgd! Je ziet dat de kennis die je opdoet erg waardevol is voor toekomstige foto’s. Mooie foto’s maken, is een kunst!

  Reply
  • Elisabeth Hoekman

   Echt wel! Ik had hier een discussie met een vriend over. En ik show hem nu steeds mijn resultaat. Hoe een verschil het is met eerst.

   Reply
 9. Daisy Van Dorsselaer

  Zitten mooie foto’s tussen 🙂 Mijn vriend volgt ook fotografie (3 jaar nu geloof ik).
  – xx Daisy

  Reply
  • Elisabeth Hoekman

   Dank je wel! Volgt je vriend echt een opleiding? Wil hij professioneel aan de slag?

   Reply
 10. tamara

  Wat leuk ik ben ook een fotografie cursus gaan volgen bij de NHA ben erg benieuwd wat ik eruit ga halen

  Reply
  • Elisabeth Hoekman

   Ja ik ben ook benieuwd hoe een fotografie cursus aan de NHA is! Moet je die helemaal zelf volgen? Of heb je ook live begeleiding?

   Reply
 11. Sherry

  Wat leuk allemaal. Ik ga je volgen op instagram.

  Reply
 12. kiki hasselton

  klinkt als een fijne cursus. ik zit er ook aan te denken om een fotografiecursus te volgen

  Reply
 13. Hippiemeisje, een persoonlijke blog

  Ik ben zelf heel erg met fotografie bezig, amateur: reflex camera met verschillende lenzen enzo. Ook lessen gevolgd, maar fotografie is vooral uitproberen vind ik. 😉
  Nog veel plezier ermee, het is een fijne microbe!

  Reply
 14. Renata Feyen

  Wat leuk dat je zoveel kans krijgt om te experimenteren, want zo leer je het best he 🙂

  Reply

Trackbacks/Pingbacks

 1. Mezelf als kind in foto's ⋆ Elisabethsfavorieten - […] Basiscursus fotografie gevolgd | Sunfield academy […]
 2. Terugblik op 2018 ⋆ Elisabethsfavorieten - […] Deed mee aan de basisfotografieworkshop van Sunfield academy. […]
 3. Marijn's YouTube debuut - Classy Compositions ⋆ Elisabethsfavorieten - […] Basiscursus fotografie gevolgd | Sunfield academy […]
 4. Wat staat er op mijn verlanglijstje? ⋆ Elisabethsfavorieten - […] Basiscursus fotografie gevolgd | Sunfield academy […]
 5. Wat ik allemaal zou doen met 1 miljoen ⋆ Elisabethsfavorieten - […] Basiscursus fotografie gevolgd | Sunfield academy […]
 6. De 7 onmisbare items in mijn bedrijf ⋆ Elisabethsfavorieten - […] om onder andere contact met klanten te hebben. Zowel via de telefoon als via WhatsApp. Maar ook om foto’s…

Jouw reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *