fbpx

5 redenen waarom ik steeds cursussen niet afmaak

5 redenen waarom ik cursussen niet afmaak

Geschreven door Elisabeth

Ik ben Elisabeth, 30 jaar en woon in Vlijmen. Blogger sinds sept. 2017 over uiteenlopende onderwerpen. Tupperware, gezondheid, huwelijk, recepten, mijn favorieten, moederschap, chronisch ziek zijn, ondernemerschap, etc.. Ik streef ernaar om elke maandag, donderdag en vrijdag een artikel online te plaatsen.

21 okt, 2020

Ik heb een aantal cursussen, die ik aangeschaft heb. Ik vind het heel goede cursussen en aan bijna allemaal ben ik al begonnen. Maar ik merk dat ik het moeilijk vind om de cursussen af te ronden. Ik dacht dat er misschien wel meer mensen last van dit “probleem” hebben. Dus het leek me wel goed er een artikel over te schijven. Welke punten zorgen ervoor dat ik cursussen niet afrond en wat is de oplossing om het nu eindelijk wel eens te doen. Lees je mee?

Heel snel afgeleid

Ik ben echt enorm snel afgeleid. Dit is een rest verschijnsel van mijn ziek zijn. Het is nog erger geweest. Maar alsnog irriteer ik me er soms ook. Ook lang gefocust en geconcentreerd werken, is een lastig iets voor mij. Cursussen vragen vaak toch wel concentratie. Of ze nu online of offline zijn.

Ik heb altijd al de meldingen van mijn telefoon, pc, etc. uitstaan. Maar nog kan ik afgeleid worden als ik bijvoorbeeld naar de wc moet, zin in eten of drinken krijg, Phara om aandacht vraagt. Ik kan tijdens zo’n activiteit aan iets anders denken of iets zien. En dan kan ik daarmee aan de slag gaan en de eerdere activiteit, zoals een cursus, helemaal vergeten.

En ik vergeet de cursus dan zo dat ik het soms weken kan vergeten. Ik heb dan wel dat ik een cursus volg, waarvan ik elke week een mail krijg dat het tijd is voor een nieuwe module. Dat is van de makers kant wel een goede om mensen, en vooral ook mij, gecommitteerd te houden voor de cursus.

Eventuele oplossingen:

Wat ik er zelf aan kan doen is in mijn agenda 1 uur plannen dat ik niks anders mag doen, dan aan de cursus werken waaraan ik wil werken. Ik denk dat de focus dat uur dan alleen daar licht en dat het heel duidelijk is voor me wat ik van mezelf verwacht.

Verder zou het misschien helpen om duidelijkheid te scheppen en doelen te stellen.


Geen planning

Ik plan cursussen dus niet in in mijn agenda. Ik spreek wel met mezelf af om aan de slag te gaan. Vaak begin ik ook gelijk aan de cursus, dat is het probleem niet. Want ben altijd super enthousiast. Anders koop ik de cursus of training niet. Maar zodra mijn aandacht weer door andere dingen of activiteiten opgeslokt worden, is de cursus uit mijn gedachten verdwenen.

Eventuele oplossingen:

  • Overzicht maken van de cursussen die ik volg.
  • Een vast moment in de week in mijn agenda plannen om aan 1 cursus te werken.
  • Aan 1 cursus tegelijk werken.
  • Als cursus afgerond heb, 1 andere cursus kiezen om te gaan volgen.
  • Geen nieuwe cursussen kopen!

Te vrijblijvend

Dit punt gaf iemand anders aan. En deels is dit waar. Want als een cursus een live time toegang heeft is het inderdaad te vrijblijvend. Maar niet alle cursussen hebben dat. Ik heb ook curssussen, die maar 1 jaar toegang hebben. Maar ik heb dan al niet duidelijk voor mezelf wanneer de einddatum is.

Misschien is het dat niemand controleert of je de cursus volgt. Ik weet het niet zo goed. Want zelf voel ik hem wel bijvoorbeeld in mijn portemonnee. Daarnaast merk ik ook de need van de kennis, die in de cursussen staat. Want regelmatig loop ik er tegen aan dat ik iets niet weet, en ik zeker weet dat in een cursus staat, die ik heb.

Eventuele oplossingen:

  • Doelen stellen voor de cursus.
  • Cursus koppelen aan andere doelen, die ik heb voor andere activiteiten rondom o.a. mijn bedrijf.
  • Elke week of maand de doelen en activiteiten rondom de doelen evalueren. Echt de vinger aan de pols houden. En hiervoor een vast moment in mijn agenda plannen.

Uitstellen

Ik ben heel erg van het uitstellen. Helaas geen goede combinatie met het snel afgeleid zijn, geen planning hebben, etc. Dus er is wel echt werk aan de winkel.

Voorbeeld van hoe het dan gaat: ik krijg een mail dat er een nieuwe module online komt. Ik denk dan: “ow ja, die cursus heb ik ook nog!”. “Dat doe ik morgen, straks, overmorgen, etc. wel.” Maar uiteindelijk doe ik het nooit.

Eventuele oplossingen:

De oplossing voor dit probleem, staat ook bij het hier bovenstaande punt al, maar zal het nog een keer, ook voor mezelf, opschrijven.

  • In mijn agenda plannen.
  • Doelen stellen en activiteiten aan koppelen.
  • Elke week/maand de doelen en activiteiten evalueren en mogelijk aanpassingen maken.
  • Een beloning bedenken voor het behalen van de doelen. Deze helpt ook wel heel goed om iets minder uit te willen stellen. Maar bedenk dan ook echt een beloning die je graag wilt hebben.

Uitdagingen uit de weg gaan

De eerste modules of opdrachten zijn vaak heel makkelijk en zo gedaan. Maar meestal komt er een punt, waarvoor ik extra werk moet doen. Meer over na moet denken of echt moeite doen. En op dat moment haak ik meestal of eigenlijk altijd af. Want het komt dan net niet uit op dat moment. Ik merk dat ik al moe wordt van het extra nadenken of weet echt even niet waar te beginnen. De volgende stap is meestal kijken of ik niet nog niet eerst iets makkelijks kan doen. Zo niet, dan denk ik altijd wat kan ik nog doen, en dat heeft dan helemaal niks met de cursus te maken. Dan ben ik dus weg.

Ik ga dan bijvoorbeeld een blog schrijven, mijn mailbox checken, Phara uitlaten, de vaatwasser vullen, de was ophangen, etc. Er zijn altijd wel taken om te doen voor mij. In het uiterste geval bedenk ik me dat ik ook wel eens even rust verdient hebt.

Dit verschijnsel wat ik hier beschrijf, daar wil ik heel graag doorheen. Ik wil echt de cursussen afronden. En zeker door de moeilijke stukken heen, want daar ga ik ook het meest van leren. Ik weet het allemaal wel, maar ik moet het dus echt gaan doen.

Eventuele oplossing:

Net als bij de vorige punten, zal het toch echt steeds op hetzelfde neer komen. Plannen, plannen, plannen. Doelen stellen. En ook nog eens goede doelen en dan ook activiteiten aan de doelen koppelen. Een goede tip voor mezelf en waarschijnlijk ook voor jouw is: maar de activiteiten zo klein mogelijk. Want dan zijn ze makkelijk af te ronden en het afronden van een activiteit geeft endorfine.


Conclusie over het niet afmaken van cursussen

Welke reden het ook is dat je de cursus niet afrond. Het komt er steeds weer op neer, dat je duidelijkheid voor jezelf moet creëren. En als je dat gedaan hebt. Dan is stap 2: doelen gaan stellen. Stap 3: activiteiten bij de doelen opschrijven. En als laatst de activiteiten in je agenda of planner gaan inplannen.

Dan kan je daarna aan de slag en hoef je je niet steeds bezig te houden met de zorgen dat je geen cursus afrond. En als bonus krijg je bij het afronden van elke activiteit uit je agenda een dosis endorfine. Daar krijg je weer energie van en ga je weer met een beetje extra energie aan de slag met de volgende activiteit. Welke dat dan ook is.

Voor mij was het schrijven van dit artikel heel goed. Want ik heb een duidelijk inzicht gekregen in mijn gedrag. Wat ik doe, waarom ik iets doe en hoe ik het probleem van niet afronden van cursussen kan oplossen. Dus voor mij is het nu aan de slag. Misschien is het een goed commitment om af te spreken hier, dat ik elke keer als is een cursus afgerond heb, dit met je ga delen. Bij deze is dat afgeproken.


Herken jij je in een van deze 5 bovenstaande punten?
Zo ja, welke dan? Zo niet, welke redenen heb jij voor jezelf?
Laat het weten in een reactie hieronder!

Dit artikel bevat affiliate links. Als je op de link klikt kost je dat helemaal niks, maar levert mij wel wat op. Waardoor ik een betere website neer kan zetten.

Follow mijn blog met Bloglovin

Pin deze afbeelding op Pinterest om dit artikel te bewaren

5 redenen waarom ik cursussen niet afmaak

Misschien vind je dit ook leuk…

0 Comments

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge