fbpx

Nocturnes – Classy Compositions

nocturnes - Classy compositions

Geschreven door Elisabeth

Ik ben Elisabeth, 31 jaar en woon in Vlijmen. Blogger sinds sept. 2017 over uiteenlopende onderwerpen. Gezondheid, huwelijk, recepten, mijn favorieten, moederschap, chronisch ziek zijn, ondernemerschap, etc.. Ik plaats artikelen wanneer ik daar energie voor en in heb.

7 okt, 2020

Marijn is druk bezig met het componeren van allerlei klassieke muziekstukken, waaronder nocturnes. In dit artikel vind je al zijn nocturnes op een rijtje, die hij heeft gecomponeerd. Zodat je ze allemaal  achter elkaar kan bekijken,  luisteren, ze makkelijk terug kan vinden of juist een specifieke nocturne op te zoeken. Je kan al deze muziekstukken ook vinden op zijn YouTube kanaal, waarop je je ook gratis kan abonneren. Je bent dan als eerste op de hoogte van zijn nieuwste muziekstukken. Benieuwd hoeveel hij er heeft? Kijk en luister dan snel verder.

Wat is een nocturne?

Wordt ook wel nachtwake genoemd. Want “nocturnes” in het Latijns betekend nachtelijk. Romantisch, nachtelijk, dromerig is de sfeer die deze muziekvorm creëert. De Ierse componist John Field is de eerste muzikant, die de grondlegger van dit muziekgenre is. Componisten uit het verleden die nocturnes componeerden waren: Chopin, Debussy & Schubert.


De nocturnes van Marijn Loeve

Zoals je zal zien zijn alle video’s voorzien van een digitale piano, die het pianogedeelte in de muziek spelend laat zien. De digitale piano heeft leuke effecten in de kleur blauw & paars. Deze twee kleuren staan bij Classy Compositions voor de nocturnes.


De eerst nocturne in Bb

De allereerste nocturne. Een heel kort stukje, maar super rustig en relaxt. Heerlijk om naar te luisteren al zeg ik het zelf. Een woord wat ook in me opkomt als ik naar dit stuk luister is: subtiel.


Nocturne 2 in d

Deze tweede nocturne gaat heel erg samen met nummer een. Heel erg dezelfde sfeer. Ook weer heel rustig en plezierig om naar te luisteren. Als je even rustig moet worden. Dan moet je even naar deze muziekstukjes luisteren.


3. Nocturne in g

Dit is een wat enthousiaster stukje. Ook weer een lekker kort maar krachtig muziekstukje.


4. Nocturne in f

De eerste wat langere nocturne. Meer dan 4 minuten muziekplezier. Ook weer in dezelfde sfeer als nummer 3, vind ik, maar toch ook weer heel anders.


Vijfde in Bb

Een heel enthousiast en blij muziekstuk. Ook weer lekker kort maar krachtig.


Zesde in Eb

Weer een prachtig, subtiel muziekstuk. Blij en vrolijk. Een stukje verder in het muziekstuk komt er een wat daadkrachtiger stukje.


7. Nocturne in f#

Dit muziekstuk begint met de wat zwaardere noten. Tot kort daarna heel subtiel de heldere noten erbij komen. Tot het een mooi harmonieus geheel wordt.


Nummer 8 in C

Een van de neefjes van Marijn noemde deze een slaapliedje. Dus bij deze is deze nocturne omgedoopt tot een slaapliedje.


Nummer 9 in g#

Deze heeft een heel spannend begin. Dit komt door het gebruik van de thrill.


De tiende in B

Weer zo heerlijk rustig en subtiel. Echt genieten om ernaar te luisteren.


11. in a

Lekker rustig, maar ook met een klein beetje spanning opbouw erin.


12. in c#

Een van mijn meest favoriete nocturnes. Kan deze echt meerdere keren achter elkaar luisteren en dan nog verveeld hij niet om naar te luisteren.


13. in Ab

Heel bijzonder dit muziekstuk. Heel interessant om naar te luisteren vind ik zelf. Er zit ook nog wat spanning opbouw een stuk verderop in het muziekstuk. Maar de kenmerkende nootaanslagen blijven heel het stuk herkenbaar aanwezig.


Nummer 14 in d

Een van de kortste stukken tot nu toe, maar niet minder dan de rest. Er zitten heel veel hoge noten in. Maar niet onplezierig om naar te luisteren. Juist niet!


Nummer 15 in Bb

Een heel gezellig muziekstuk. Ook een van mijn meest favoriete nocturnes.


De 16e in F

Een nieuw idee voor de nocturne, die naar mijn idee goed is uitgepakt. Wat vind jij? Ik vind hem heel vrolijk, blij, gelukkig klinken.


Ik hoop dat je hebt genoten van al deze verschillende nocturnes van Marijn. Anders alsnog veel luisterplezier. Zoals ik al vermelde, zullen alle nieuwe nocturnes, die in de toekomst gemaakt worden, ook aan dit artikel toegevoegd worden. Als jij geniet van deze muziek, deel dit artikel dan ook met je vrienden, familie, die ook van klassieke muziek of instrumentale muziek houden. Zodat Marijn zoveel mogelijk mensen kan bereiken met zijn muziek.

Wil je zelf piano leren spelen? Dan heb ik nog een leuke tip voor je! Een online piano leren spelen cursus in het Nederlands. De cursus bestaat uit 22 lesweken, 20 instrucievideo + emailsupport, 70+ tutoriol video’s en een metronoom, die je thuis gestuurd krijgt. Je kan de cursus in 1 keer betalen, maar ook in termijnen.


Welke nocturne is jouw favoriet?
Laat het ons weten in een reactie onderaan dit artikel.

Follow mijn blog met Bloglovin

Pin deze afbeelding op Pinterest om dit artikel te bewaren


nocturnes - Classy compositions

Misschien vind je dit ook leuk…

19 Reacties

 1. Maartje

  Handig, jouw beschrijvingen van de muziek! En wat mooi gespeeld!

  Reply
 2. Raïssa

  Prachtig zeg. Nocturne 12. in c# is mijn favoriet!

  Reply
 3. Puur Koken

  Mooi!!! Ik speel zelf sinds mijn 4e muziek, begonnen op piano en vanaf mijn 10e klarinet. Nu 28 jaar later speel ik nog steeds met heel veel plezier klarinet en af en toe wil ik een stukje op de piano wegpingelen.

  Reply
  • Elisabeth Hoekman

   Klarinet is ook echt mooi en wauw dat je twee instrumenten kan spelen. Daar heb ik echt bewondering voor!

   Reply
 4. rachel

  hou mij hier nooit mee bezig maar was wel even onder de indruk 😀 wat mooi gespeeld!!

  Reply
 5. Cynthia

  Wow! Ik wist niet eens wat een nocture was. Dus ben nog even nieuw in deze muzikale weteld. Leuk om te luisteren en te lezen!

  Reply
  • Elisabeth Hoekman

   Leuk om jouw reactie te lezen en leuk dat je er nog iets van geleerd hebt!

   Reply
 6. Caroline

  Oh dit is echt iets voor mij, ik hou zo van piano spelen maar nooit les gehad.

  Reply
 7. Manon

  Ik denk dat ik nummer 9 het fijnst vind

  Reply
 8. Esther

  Mijn zoontje wil heel graag leren piano spelen

  Reply
 9. Manon

  Nummer 9 is denk ik mijn favoriet 🙂

  Reply

Jouw reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *