“Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden” een uitspraak die Josina gebruikt bij het beschrijven haar haar weg naar het worden van een leerkracht op de basisschool. Ze verteld over de kortste weg, welke opties er allemaal zijn, maar ook welke weg zij gevolgd heeft om uiteindelijk dit jaar als leerkracht af te studeren. Benieuwd naar haar verhaal? Lees dan snel verder!
Het woord is aan Josina:
Er is een spreekwoord dat zegt dat vele wegen naar Rome leiden. Je kunt dit natuurlijk zo letterlijk nemen als je zelf maar wilt. Voor mij geldt dat in mijn studiekeuze. Waar de één voor de meest gekozen kortste weg kiest, heb ik voor een lange, meer uitgebreide weg gekozen.
Hoe ziet de opleiding tot leerkracht eruit?
Om leerkracht te kunnen zijn, heb je Hbo diploma nodig. Hoe je dat diploma haalt, dat is helemaal aan jezelf. De meeste klasgenoten hebben ervoor gekozen om na vijf jaar havo door te stromen naar de Hbo-studie voor leerkracht Basisonderwijs. Die opleiding duurt normaal gesproken 4 jaar.
Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om vanaf het vwo naar de Pabo te gaan. Op de Driestar in Gouda is het dan mogelijk om de 3-jarige route te kiezen. Speciaal voor deze mensen is deze opleidingsvorm wat meer theoretisch.
Wat ook een mogelijkheid is, is dat je eerst de opleiding Onderwijsassistent doet op het Mbo, en dan doorstroomt naar de Pabo. Ook dan heb je weer de mogelijkheid om óf de 4-jarige route te kiezen óf de 3-jarige route speciaal voor studenten die een diploma Onderwijsassistent op zak hebben.
Er kan nog meer!
Je zou denken dat je aan bovenstaande keuzes al genoeg hebt. Maar alsof het niet op kan, is het ook mogelijk om een SAM-opleiding te doen. Dit houdt in dat je 2 dagen naar school gaat, 2 dagen op een werkplekschool (een stageschool) aan de slag gaat. En 1 dag houdt je over voor zelfstudie.
Ook is er de Avond Pabo, ook wel de Deeltijdopleiding genoemd. Daarbij ga je (logisch!) ’s avonds naar school. Dit zijn vaak mensen die een carrièreswitch maken.
Ik heb er spijt van
Maar: het kan nog gekker!
Kun je het allemaal nog volgen? Dan wordt het nog wat ingewikkelder. Want de route die ik heb gekozen is nog anders. Voordat ik op de Pabo kwam, heb ik eerst 3 jaar havo gedaan. Daarna ben ik overgestapt naar de opleiding Onderwijsassistent. Deze opleiding duurt 3 jaar. Na deze opleiding ben ik doorgegaan naar de Pabo, de voltijdopleiding. Helaas was ik niet de meest trouwe student, en heb ik het eerste jaar twee keer gedaan. Nu ben ik 4 jaar verder, en zit ik in de afrondende fase van mijn studie. Nog heel even, en dan ben ik na ruim 8 jaar studeren klaar. Ja echt, nog heel even en deze dame mag zichzelf écht leerkracht noemen!
Leuk weer om te lezen Josina. Ik denk dat ik en de lezers met mij, inzicht hebben gekregen op welke manieren je leerkracht kan worden. Via een snelle route: van vwo -> de snelle route van de pabo of een lange weg door van havo 3 naar het mbo te gaan en daarna de pabo te gaan volgen. Het is ook wat bij je als persoon past. Als je je doel uiteindelijk bereikt!
Ben jij iemand die voor de snelste weg gaat of juist het tegenovergestelde?
Laat het weten in een reactie hieronder!
Bron herkomst uitspraak.
Follow mijn blog met Bloglovin
Pin deze afbeelding op Pinterest om dit artikel te bewaren
Hoi hoi,
Ik heb zelf 7 jaar op de havo gezeten en ben daarna naar de Pabo gegaan. Deze optie stond er nog niet bij. Maar zo zie je maar, er leiden meerdere wegen naar Rome!