fbpx

Is een bootkamp “vakantie” bij The Bootclub een aanrader?

bootkamp vakantie the bootclub

Geschreven door Elisabeth

Ik ben Elisabeth, 31 jaar en woon in Vlijmen. Blogger sinds sept. 2017 over uiteenlopende onderwerpen. Gezondheid, huwelijk, recepten, mijn favorieten, moederschap, chronisch ziek zijn, ondernemerschap, etc.. Ik plaats artikelen wanneer ik daar energie voor en in heb.

10 aug, 2020

14 februari was het zover. De “vakantie” week bij The Bootclub ging om 19.30 van start. Van vrijdagavond tot vrijdagmorgen de volgende week mezelf helemaal onderdompelen in sport en gezond eten. Hoe heb ik het ervaren? Is het een aanrader? Hoe ging het met mijn gezondheid tijdens deze actieve week? Allemaal vragen, die ik in dit artikel ga beantwoorden. En ook of ik het nog een keer zou doen. Benieuwd naar mijn ervaringen? Lees dan snel verder!

Waarom The Bootclub?

Zoals ik al vaker verteld heb, struggle ik al jaren met mijn overgewicht. Doe ik al van alles om de overtollige kilo’s kwijt te raken. Naast dat ik weet dat ik het overgewicht niet door heel slecht eten heb, en ik ook gezond eet, wil ik er toch vanaf. Zo ga ik van het ene programma naar het andere zonder succes te hebben. Tot ik een aantal jaren terug naar het televisie programma Obese keek en daar bootkamp weken zag voorbijkomen voor de deelnemers van het programma. Ik dacht dat zoiets ook wel eens iets voor mijn zou kunnen zijn. Maar kwam nooit iets tegen of op mijn pad en was ook niet actief opzoek gegaan naar zulk soort programma’s of initiatieven. Vooral omdat mijn ziekte weer de overhand nam. Tot de nare tijd van september en oktober aanbrak en ik op internet ging speuren naar iets voor een bootkamp vakantie. Na diep graven, kwam ik bij The Bootclub terecht. Precies waarnaar ik opzoek was. En voor zo ver ik kon vinden, ook de enige in Nederland en omstreken.

Keuzes tijdens de aanmelding

Je kan de bootkamp vakantie, bij The Bootclub helemaal naar je eigen wensen personaliseren. De eerste keuze is: uit een eenpersoons, tweepersoons en een vierpersoons slaapkamer. Ik ben de voor goedkoopste optie 4-persoonsslaapkamer gegaan. Ook is er de keuze voor: 1 week, een midweek, 2 weken, 3 weken of zelfs nog meer weken. Is wel afhankelijk van het seizoen. In de winter zijn het minder weken achter elkaar dan in de zomer. Daarnaast kan je ook kiezen voor het volgen van workshops of een persoonlijk coaching gesprek. Zelf ben ik voor het coaching gesprek gegaan.

Door omstandigheden, die ik verderop uitleg, is er van het gesprek op locatie niks terecht gekomen en kan ik ook niet aangeven of het waardevol is. De workshops vond ik voor mezelf niet nuttig. Ik dacht wel voldoende kennis over de onderwerpen die dan aan bod komen (sporten, voeding, etc.) te hebben . Als laatst kan je ook 1 of meerdere massages boeken om je spieren extra rust of verzorging te geven.

Verder zijn er opties om een langer traject aan te gaan met The Bootclub. Dat is dan bijvoorbeeld een jaar traject met terugkom weken en dergelijke.

Mijn keuze op een rijtje: vierpersoonskamer, met een coaching gesprek en 1 week bootkampen.

website The bootclub

Zo ziet de website eruit als je hem openend.

De bootkamp week

De week begint op vrijdag avond om 19.30 met een introductie, wat is The Bootclub, wie is de leiding, wat wordt er van de deelnemers verwacht en hoe de week eruit gaat zijn ongeveer. Verder is er dan een korte voorstelronde en is het tijd om een intakeformulier in te vullen. Hierop vul je in wat je van de week gaat verwachten, wat je doelen zijn en bijzonderheden als allergieën, intoleranties en eetgewoontes als vegetarisch of vegan kan je erop kwijt. Ook krijg je dan de avond snack en is het al tijd om richting bed te gaan, omdat de volgende dag vroeg begint: rond 6.00 uur om de metingen te doen. De metingen zijn je gewicht, lengte, buikomtrek, vetpercentage, vochtpercentage & BMI.

Dagelijks programma

De volgende dag begint om stipt 6.30 de morgensport. Als je er niet om 6.30 bent, is er voor elke minuut die je te laat bent, moet je een aantal jumping jack of burpee’s doen als “straf”. De morgensport is echt al een work-out, die kan eindigen in een langere wandeling en strekoefeningen. Maar het kan ook een kortere wandeling terug naar de accommodatie zijn als einde en dan als laatst strekoefeningen.

Daarna is er om 8.00 ontbijt, wat op dag 1 havermout met wat fruit was. Maar dit is elke dag weer iets anders.

Het volgende programma item is om 9.30,, wat weer een sport sessie is. Op dag 1 houdt dat de nulmeting in. De nulmeting is kijken wat je al kan. Als je meer dan 1 week er ben, kan je elke week zien of er, en welke verbetering erin zit.

Daarna is er om 10.30 een snack, dan weer om 11.00 sport, 12.30 lunch, 13.30 bootkamp of workshop of andere sports of vrije tijd. Dit hangt af van de dag. Om 14.30 snack, 15.00 sport, 16.00 een groepsmeting voor mensen die COOL volgen of vrije tijd, 17.30 avond eten en om 19.30 de laatste snack van de dag.

Dit is ongeveer hoe de week er globaal uit ziet. En zoals ik zei, elke dag kan het verschillend zijn qua sport hoeveelheid, maar ook qua intensiteit. Ene dag is een heftige dag, andere dag is een recovery dag.

dagprogramma the bootclub

Een dagprogramma tijdens de bootkamp week.

Het eten

Zoals je hierboven kan lezen is er een strikt schema qua eten en sporten. Maar dat is niet het enige. De porties worden ook allemaal op een weegschaaltje afgewogen. Hoofdmaaltijden meer dan snacks. En de inhoud van het eten is veel vezels, vetarm, zoutarm & kleine porties. Daarnaast is er voor het ontbijt en de lunch keuze uit een “bijzonder” ontbijt of lunch of de gouden oude boterham. Sommige mensen kiezen altijd de boterham. Ik niet, want ik eet bijna nooit geen brood meer en heb daar ook geen behoefte aan. Sommige mensen kiezen voor de boterham als de andere optie echt niet hun ding is. Denk aan havermout of pindakaas of wat dan ook.

Heel eerlijk vond ik de smaak van het eten de meeste tijd niet zo lekker. Dan kan ik zelf lekkerder koken vind ik. Maar goed aan de andere kant is het ook lastig om te koken voor 16-20 man.

maaltijden The bootclub

Met het eten word ook goed rekening gehouden met intoleranties etc. Ze bedenken vaak een andere variant of een heel andere optie. Soms is die lekkerder, andere keer lijkt de andere optie lekkerder of meer vullend. Zo aten de andere deelnemers twee keer muffins. Omdat er eiwitpoeder in zat, kon ik er niet van eten en kreeg ik eieren of fruit en dat vulde echt niet. De muffins vulden zo, dat er mensen waren die het niet eens op konden eten. En die muffins roken zalig, toen ze in de oven zaten. Iedereen zei ook dat de muffins als een toetje smaakte.

De recepten

De recepten zijn origineel van The Bootclub is ons verteld. Ze delen wel wat de ingrediënten zijn en de hoeveelheden van de ingrediënten, als je erom vraagt. Het handigst is dan om mee te schrijven. Want de recepten krijg je niet. Je kan wel een receptenboekje kopen met recepten. maar daar staan niet alle recepten in, die tijdens de week gemaakt zijn.

Coaching

Door omstandigheden, die ik zo nog wil bespreken, heb ik een de coaching via de telefoon gehad. Het fijne van de coaching is dat je zelf kan aangeven waar je hulp bij wilt hebben. Dit kan op allerlei gebieden. Denk aan sporten, eten, mindset, balans, etc. Mijn coaching gesprek bevatte verschillende onderwerpen. Ik heb vragen gesteld over wat handig is qua eten en sporten in mijn situatie.

Ik kreeg als advies, via de mail, om 2 à 3 keer in de week echt intensief te sporten en de andere dagen alleen rustig bewegen, zoals een half uur wandelen en/of huishoudelijke taken doen. Ook kreeg ik, omdat ik daar om gevraagd had, een advies dagmenu.

Algemene adviezen

Deze overige algemene adviezen kreeg ik:

  • Eet rustig, bewust en kauw goed.
  • Eet om de 2 – 3 uur, waarvan 3 hoofdmaaltijden en 3 tussendoortjes. -> voor een stabiele bloedsuiker
  • Probeer elke dag 250 gram groenten te eten.
  • Eet tijdens frietmaaltijden altijd groente en 1 snack.
  • Drink iedere dag voldoende water en/of thee -> 1,5 – 2 liter.
  • Let goed op hoeveelheden, weeg ze eventueel af.
  • Kook tijdens de lunch een ei en gebruik het gekookte ei als broodbeleg.
  • 1 bolletje afbakbrood, krentenbol, bolletje staat gelijk aan 2 boterhammen.
  • Advies: 2-3 x in de week vis eten waarvan 1 x vette vis.

Het zijn best algemene adviezen, waarvaan in de meeste al toepas of niet hoef toe te passen, omdat ze niet van mij van toepassing zijn.

Het vroegtijdige einde van de Bootkamp vakantie

Zoals ik al kort heb aangegeven, en wat je misschien wel weet, is dat ik ziek ben geweest. Daardoor heb ik vaak met sporten problemen, dat in snel moe ben, snel uitgeput, en snel trillende spieren. Nu was het zo dat ik zaterdag, de eerste dag van de bootkamp week, al problemen kreeg. De eerste helft van de dag ging prima, tot ik al merkte dat mijn lijf aangaf dat ik over mijn grens aan het gaan was. Toen moest de middagactiviteit bootkamp nog komen. Tijdens deze bootkamp was het na 10 minuten al gedaan, hele tijd trillende spieren. Maar toch ben ik doorgegaan. Ik ben zo ver doorgegaan, dat ik niet meer op mijn benen kon blijven staan en dat ik uiteindelijk over heen mijn lichaam uitval had en schokkende spieren. Ik heb die dag niks meer gedaan, als uitgerust en op de bank gelegen.

aan het sporten

Contact met de huisarts

De volgende dag ben ik weer gaan proberen met sporten en de daarop volgende dagen ook nog. Maar het schokken van mijn spieren en het controle verlies, kwam steeds sneller terug. Dat ik woensdags de huisarts heb gebeld en deze wilde mij donderdags zien. Dus ik ben toen naar huis gegaan.

 

Helaas heb ik de bootkamp week niet helemaal afgemaakt en moest ik het om een heel vervelende reden afsluiten. Maar ik heb er wel veel van geleerd en aan gehad. Ten eerste was ik een ongeveer 2 kilo kwijt en ook een paar centimeters rond mijn buik. Ook heb ik wat meer voor mezelf ontdekt wat mijn grenzen zijn met sporten. Toch vond ik het heel jammer dat ik de week zo moest afsluiten, want ik vond het wel leuk. Als ik een gezond lichaam zou hebben, zou ik er zeker nog meer van genoten hebben. Van de uitdaging van het sporten, mijn lijf uitdagen, etc.

Kan ik het aanraden? Zeker als je opzoek bent naar je grenzen, je wilt afvallen of beter in je vel wilt komen en zelf niet de discipline hebt of een zetje in je rug wilt. Neem gerust een kijkje op de website van The Bootclub en ontdek al hun opties.

 

Follow mijn blog met Bloglovin

 

Pin deze afbeelding op Pinterest om dit artikel te bewaren

bootkamp vakantie the bootclub

Misschien vind je dit ook leuk…

Health update 18 juli 2017

Health update 18 juli 2017

In dit artikel "Health update 18 juli 2017" neem ik je mee in een soort dagboek verslag van 18 juli 2017. Een dag...

Mijn strijd tegen de kilo’s

Mijn strijd tegen de kilo’s

Mijn strijd tegen de kilo's iets waar ik al heel lang iets over heb willen delen. Zeker al bijna 6 jaar. En daarmee...

0 Reacties

Jouw reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *