fbpx

7 fijne tips voor minder stress over meningen van anderen

7 fijne tips voor minder stress over meningen van anderen

Geschreven door Elisabeth

Ik ben Elisabeth, 31 jaar en woon in Vlijmen. Blogger sinds sept. 2017 over uiteenlopende onderwerpen. Gezondheid, huwelijk, recepten, mijn favorieten, moederschap, chronisch ziek zijn, ondernemerschap, etc.. Ik plaats artikelen wanneer ik daar energie voor en in heb.

11 nov, 2020

Tips om minder stress te hebben over de meningen van anderen. Natuurlijk is het handig om in mijn omgeving mensen te hebben die hun mening mogen geven, waar ik naar luister en eventueel wat mee kan doen. Voor de rest zou ik wel wat minder van meningen van andere mogen aan trekken. Ik denk dat jij als lezer er ook wel wat minder van aan zou mogen trekken. Als jij je hierin niet herkent, sla dan gerust dit artikel met tips over.

Vind gelijkgestemden

Als jij je omringt met mensen die om je geven, van je houden, die je positief benaderen en het beste met je voor hebben. Dan groeit je zelfvertrouwen. Als je zelfvertrouwen groeit, dan zal jij je een stuk minder aantrekken van meningen of feedback van anderen. Zeker de negatieve meningen en feedback.

Ik moet eerlijk zeggen dat ik vroeger veel meer last had van weinig zelfvertrouwen en de meningen van anderen. Ik merk wel dat ik daarin groei. Het groeien gaat heel langzaam en alleen met positieve ervaringen. Afgelopen week had ik nog een akkefietje van een negatieve reactie van iemand, die best dicht bij staat. Maar ik merk dat ik het me echt een stuk minder aantrek dan bijvoorbeeld een half jaar of een jaar terug. Toch raakt het me omdat het niet alleen mij treft, maar ook Marijn is erdoor geraakt en dat vind ik nog het ergst.

Tijd waarin in weinig zelfvertrouwen had.

Neem het niet al te persoonlijk

Dit is makkelijker gezegd dan gedaan. Zeker als men met de mening je echt persoonlijk raken op je zwakke plekken of op zaken waar je zelf geen invloed op hebt. en wel anders zou willen en zelf gefrustreerd over bent.

Toch heeft het meestal toch niet te maken met mij en jou als persoon. Vaak is het dat mensen iets te zeggen willen hebben, iets negatiefs willen zeggen of zichzelf graag horen praten en jouw willen overtuigen van hun mening en zienswijze.


Bedenk van wie de mening afkomstig is

Er zijn allerlei gradaties in hoe belangrijk de mening is van welke mensen. Mensen die dicht bij je staan, zoals je partner, familie, kinderen, close vrienden, hebben meer waarde dan overige vrienden, kennissen, buren, etc.

Zo trek ik me van Marijn´s mening al veel meer aan dan die van mijn broers en zussen. Meer van mijn ouders dan van mijn schoonfamilie. En staan vrienden, kennissen etc. helemaal buiten beeld. Wel merk ik dat ik nog wel eens iets kan aantrekken van mensen die zich expert noemen op een bepaald vakgebied, die ik graag wil beheersen. Maar probeer dat ook zeker niet persoonlijk te zien, maar meer al opbouwende kritiek of feedback.


Plaats de mening in perspectief

Vraag jezelf af wat je zou doen als je in een andere situatie zat, als je een andere emotionele instelling had. En kijk terug op je verleden. In de puberteit trok jij je vast ook van bepaalde meningen wat aan, waarvan jij je nu niks meer aan trekt.

Ander voorbeeld: iemand zegt tegen mij dat ik echt te zwaar ben en dat dit komt omdat ik niet goed op mijn eten let en ongezond eet. Ik weet dat ik gezond eet, goed beweeg en veel sport. Mijn gewicht zegt nu niks meer over mijn leefstijl qua eten. Omdat ik van mezelf weet dat ik gezond eet, veel gezonder dan de meeste mensen, trek ik me echt niet zo veel meer aan van deze mening van mensen. Ze weten niet alle details en kunnen daarom niet een echt goede mening vormen.


Wees lief voor jezelf

Hoe lief, aardig, geweldig jij ook bent, je kan het echt niet iedereen naar de zin maken. Hoe graag je dat ook zou willen. Het is een onmogelijke taak, die je echt nooit gaat lukken te volbrengen. Er zullen altijd mensen zijn, die jou niet leuk vinden. Maar als jij jezelf wel leuk vind en jezelf accepteert zoals je bent en lief voor jezelf bent, dan maakt het ook veel minder uit van andere mensen denken, vinden, zeggen, etc.

Ik moet eerlijk bekennen dat ik heel vaak wel mijn best heb gedaan om iedereen naar de zin te maken. Daarbij ben ik mezelf uit het oog verloren en maakte ik uiteindelijk de zaken nog erger dan ze al waren. Ik heb helaas met pijn moeten leren om mezelf te accepteren en dat iedereen pleasen echt niet werkt. Helaas.

De zeven zussen gelezen week 45
Zoals tijd nemen om te lezen.

Maak jezelf niet te belangrijk

Bedenk altijd dat mensen helemaal niet zo veel met je bezig ben als je denk. Bedenk je hoe vaak jij met een ander bezig ben. Dan kan je het antwoord weten. Andere mensen hebben meer te doen dan alleen maar over jou te denken en vaak hebben ze nog eens meer mensen in hun omgeving om over te denken.

Volgens onderzoeken heb je ongeveer 50 gedachten per minuut en die kunnen nog eens over heel uitlopende onderwerpen gaan. En denk altijd aan het woord: NIVEA (niet invullen voor een ander)


Vraag jezelf af of je iets van de mening kan leren

Hoor jij in de mening van de ander feedback en een kern van waarheid. Doe er dan iets mee. Ga opzoek naar hoe jij jezelf kan verbeteren. Niet voor de ander, maar echt puur alleen voor jezelf. Als je het voor de ander zou doen, cijfer jij jezelf weer weg en ben je niet lief voor jezelf.

Maar als je wat doet met feedback, groei je er ook weer van. Daar heb je meer aan dan je energie steken in zorgen maken wat men bedoeld met de mening/feedback die ze gaven. want waarschijnlijk zijn je het al weer vergeten en maken ze zich druk over dingen, die op dat moment hun leven beheersen.


Ik hoop dat je wat gehad hebt aan deze 7 tips om minder stress te hebben van meningen van anderen. Zelf heb ik heel positieve ervaringen met deze tips. Het maakt dat ik meer energie kan besteden aan dingen, die ik wel leuk vind en energie van krijg.

Blijf je het als nog lastig vinden? Zelf heb ik hulp gehad. Helemaal zelf thuis met online begeleiding. Jij kan die begeleiding ook krijgen. Voor meer informatie, check dat hier.


Aan welke tip had je het meest?
Of heb jij zelf een tip voor mij.
Laat het me weten in een reactie hieronder!

Dit artikel bevat affiliate links. Als je op de link klikt kost je dat helemaal niks, maar levert mij wel wat op. Waardoor ik een betere website neer kan zetten.


Follow mijn blog met Bloglovin

Pin deze afbeelding op Pinterest om dit artikel te bewaren


7 fijne tips voor minder stress over meningen van anderen

Misschien vind je dit ook leuk…

Mijn strijd tegen de kilo’s

Mijn strijd tegen de kilo’s

Mijn strijd tegen de kilo's iets waar ik al heel lang iets over heb willen delen. Zeker al bijna 6 jaar. En daarmee...

0 Reacties

Jouw reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *