fbpx

Vioolsonates – Classy Compositions

violin sonatas classy compositions

Geschreven door Elisabeth

Ik ben Elisabeth, 30 jaar en woon in Vlijmen. Blogger sinds sept. 2017 over uiteenlopende onderwerpen. Tupperware, gezondheid, huwelijk, recepten, mijn favorieten, moederschap, chronisch ziek zijn, ondernemerschap, etc.. Ik streef ernaar om elke maandag, donderdag en vrijdag een artikel online te plaatsen.

2 aug, 2020

Marijn is druk bezig met het componeren van allerlei klassieke muziekstukken, waaronder vioolsonates. In dit artikel vind je al zijn vioolsonates op een rijtje, die hij heeft gecomponeerd. Zodat je ze allemaal  achter elkaar kan bekijken,  luisteren, ze makkelijk terug kan vinden of juist een specifieke sonate op te zoeken. Je kan aldeze muziekstukken ook vinden op zijn YouTube kanaal, waarop je je ook gratis kan abonneren. Je bent dan als eerste op de hoogte van zijn nieuwste muziekstukken. Benieuwd hoeveel hij er heeft? Kijk en luister dan snel verder.

Wat is een vioolsonate?

Een vioolsonate is een compositie in sonatevorm (is een muziekstuk met meestal een vaste opbouw uit meerdere delen (meestal 3 of 4)), geschreven voor vioolsolo of voor de combinatie viool en piano. De muziek vorm duikte voor het eerst op in de barokmuziek. Marijn componeert ze altijd als combinatie. Bekende componisten van vioolsonates zijn Johann Sebastian Bach, Wolfgang Amadeus Mozart en Ludwig van Beethoven.

De vioolsonates van Marijn Loeve

Zoals je zal zien zijn alle video’s voorzien van een digitale piano, die het pianogedeelte in de muziek spelend laat zien. De digitale piano heeft leuke effecten in de kleur groen en blauw. Deze twee kleuren staan bij Classy Compositions voor de vioolsonates.

De eerst vioolsonate in C

Bij 0.07 begint echt de muziek. De piano en de viool spelen samen de start van de melodie. Tot de piano het overneemt en dan weer samen met de viool verder gaat. Ik vind het een heel vrolijk en enthousiaste melodie. Geniet ervan!

Nummer 2: Vioolsonate in f#

De muziek start bij 0.05. Deze sonate is begint heel zacht en ingetogen met alleen de piano, gaat daarna wat harder en uiteindelijk speelt de viool ook mee. Vanaf 1.30 begint er een heel zacht stuk wat uitgroeit tot een heel enthousiast gedeelte.

3: Vioolsonate in e

Ook bij deze vioolsonate begint de muziek op 0.05. Dit stuk begint met dat de viool en de piano samen spelen. Het beginstuk is rustig. Tot het op een punt komt waar de muziek sneller gaat en ook vrolijker wordt. Soms zijn er stukken waar de piano solo speelt en daarna de viool weer erbij komt.

Nummer 4: in c#

De start van de muziek is bij 0.06. Ook dit stuk begint weer zacht en alleen met de piano. Na ongeveer een halve minuut komt er een heel speels melodietje en iets later komt de viool erbij om het compleet te maken. Tot de piano weer een stukje alleen gaat spelen en er een soort nieuw stuk begint.

5: in Eb

Bij 0.06 begint de muziek te spelen. De piano begint de intro en kort daarna valt de viool de piano bij.

6: in A

Ook deze sonate begint bij 0.06. Ook deze begint weer met een piano solo. Alweer een heel vrolijk stuk.

De zevende vioolsonate in Bb – Eli, Eli, Elietje

Begint bij 0.07. Deze sonate is geïnspireerd op een melodietje wat Marijn regelmatig zong met mijn naam. Elke keer als ik dit muziekstuk luister, wordt ik hier gelijk aan herinnert.


Nummer 8: in G

Start bij 0.05 en heeft een sprekend begin. Er zit een vibratie in de muziek.

Nummer 9: in G

Deze begint op 0.06 en gelijk met viool en piano. De melodie zit vooral in de piano, waar de viool het ondersteunt. Maar op den duurt neemt de viool het over en is de piano ondersteunend.

De 10e vioolsonata in a

Start op 0.05 super enthousiast. Ik wordt er zelf ook erg enthousiast en vrolijk van.

Violin sonata 11 in D

Weer net zo een vrolijke sonate met de melodie in de viool.

12: in b

Een rustig begin met de viool als leidend en de piano ondersteunend. Totdat de piano de melodie overneemt. Er zit ook een stukje in, waarbij de viool aan het tokkelen is.

13: in C

Een heel vrolijke, speelse en enthousiaste sonate. Een van de laatste stukjes anno augustus 2020. Ook deze heeft een paar stukjes met een tokkelende viool erin.

Violin sonata 14 in F

Deze sonate heeft een heel verhalend karakter. Maar welk verhaal, dat mag je zelf invullen.

Nummer 15 in E

Deze viool sonate is geupload op 26 augustus 2020. Zitten wat elementen in van een ander muziekstuk, maar heeft toch weer een heel eigen feeling.

Violin Sonata 16 in D

Een YouTube comment bij deze video is: “It sounds really nice.” Het is weer een heel andere en nieuwe variant van een viool sonate. Wel weer heel fijn om naar te luisteren, vind ik zelf.

Nummer 17 in Bb

Een van de reacties is: “Nice! Happy that you’re back. I like the addition of the pizzicato, it adds an additional pop of colour that’s really nice. This would be great as a first movement to a multi-movement piece. I’ve noticed that most of your pieces are in one movement, which is not a bad thing, but it would be better ( in my opinion) for them to be longer and more vast. This woth a slower, more lyrical companion and another more up-beat piece would be a really good and full-filling listening and playing experience. I’m just suggesting you expand your matterial and write biger overall pieces. Hope you’re having a great day and stay safe.”

Echt heel tof om zo een reactie te krijgen!

Ik hoop dat je hebt genoten van al deze verschillende vioolsonates van Marijn. Anders alsnog veel luisterplezier. Zoals ik al vermelde, zullen alle nieuwe vioolsonates, die in de toekomst gemaakt worden, ook aan dit artikel toegevoegd worden. Als jij geniet van deze muziek, deel dit artikel dan ook met je vrienden, familie, die ook van klassieke muziek of instrumentale muziek houden. Zodat Marijn zoveel mogelijk mensen kan bereiken met zijn muziek.

Wil je zelf piano leren spelen? Dan heb ik nog een leuke tip voor je! Een online piano leren spelen cursus in het Nederlands. De cursus bestaat uit 22 lesweken, 20 instrucievideo + emailsupport, 70+ tutoriol video’s en een metronoom, die je thuis gestuurd krijgt. Je kan de cursus in 1 keer betalen, maar ook in termijnen.

Welke vioolsonate(s) is jouw favoriet?
Laat het ons weten in een reactie onderaan dit artikel.

Follow mijn blog met Bloglovin

Pin deze afbeelding op Pinterest om dit artikel te bewaren

Vioolsonates van Classy Compositions

Misschien vind je dit ook leuk…

0 Reacties

Jouw reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *