fbpx

In dit artikel ga ik mijn goede en slechte eigenschappen met je delen. Om het positiever te brengen zou ik het graag anders benoemen. Ik ga de goede eigenschappen kwaliteiten noemen en de slechte eigenschappen: valkuilen. Je ziet: kwaliteiten en valkuilen komt veel positiever over. Aan valkuilen kan je ook beter werken dan aan slechte eigenschappen.

Valkuilen

Ik heb een aantal valkuilen waaraan ik werk, maar die me soms ook in de weg zitten. Hieronder volgen 4 valkuilen van me:

Eigenwijs

Ik kan behoorlijk eigenwijs zijn. Aan de ene kant helpt me dat, maar aan de andere kant kan het me behoorlijk saboteren. Een voorbeeld van eigenwijs zijn is geen bril dragen achter de computer, terwijl een bril dragen me rust geeft voor mijn ogen en ik minder moe wordt als ik achter de computer zit.

September 2014.

Ongeduldig

Ik kan ook behoorlijk ongeduldig zijn. Ik heb bijvoorbeeld de vaatwasmachine in de keuken geïnstalleerd. Maar omdat alles tegen zat, was ik het op den duur zo beu dat ik een plankje kapot getrapt had, wat aan de onderkant van de vaatwasser zou moeten zitten. Zie onder het resultaat:

Ik had geen geduld meer om het rustig te doen en het netjes op te lossen. Om geduld op te brengen als je ongeduldig bent, heb je veel energie nodig. En als ik moe ben dan ben ik nog ongeduldiger, want dat heb ik geen energie meer over om het geduld op te brengen.

Stresskip

Heeft een connectie met het ongeduldig zijn. Maar ik maak er toch een apart puntje van. Eerst omdat het een punt was, wat Marijn een valkuil van me vind. Ik raak echt heel snel gestrest als dingen niet helemaal gaan zoals ze gaan. Ik heb er erg last van gehad tijden het verhuizen van deze site. Maar ook tijdens het spelen van games. Ik moet nog een manier vinden om het stressen wat naar beneden te brengen en rustiger in zulke situaties te zijn.

Onvoorzichtig

Ik kan heel onvoorzichtig zijn. Marijn noemt het yolo swag. Ik herken me er ook in. Ik heb al twee keer iets gebroken wat ook te maken had met deze onvoorzichtigheid. Vooral het yolo swag is dat ik dingen doe die ik, als ik er erg goed over na zou denken, heel eng zou vinden. Maar nu doe ik het. Zoals klimmen in een klimbos. Wat we gedaan hebben op vakantie. Achteraf geeft het me ook een kick dat ik het gedaan heb.

Klimbos Wirfttal 2018

Kwaliteiten

Nu volgen er 4 kwaliteiten van me. Ook hiervoor heb ik Marijns input gevraagd.

Lief

Ik krijg heel vaak te horen dat ik een lief persoon ben. Nu ik dit zo opschrijf, komt er in me op dat ik ook te lief kan zijn. Wat het ook een valkuil kan laten zijn. Een voorbeeld van te lief is dat ik al ja zeg op een vraag zonder goed nagedacht te hebben. Maar aan de andere kant wil ik ook weer een lief persoon zijn. Lief voor mezelf en een ander op welke manier dan ook.

Zorgzaam/ verzorgend

Ik ben een heel verzorgend type. Mijn opleiding was ook hbo verpleegkunde. Zorgen staat op mijn lijf geschreven. Afgelopen jaar was ik veel ziek, maar af en toe was Marijn ook ziek. Ik zette mijn eigen narigheid aan de kant om voor Marijn te zorgen.

Ik hou ook van de waardering die ik krijg als ik voor iemand zorg. Ik kan daar echt heel blij van worden. Dat merkte ik heel erg als in aan het werk was in de ouderenzorg, waar ik gewerkt heb.

Opmerkzaam

Als een andere auto op de parkeerplaats staat, dan zie ik dat meteen. Of als er andere schilderijen ophangen aan de muur bij mijn schoonouders. Marijn ziet het nooit. Ik moet hem er altijd op wijzen voor hij iets ziet. Ook tijdens stages kreeg ik vaak te horen dat men me heel opmerkzaam vond. Ik vang signalen, die af gegeven worden ook erg goed op.

Vrolijk

Ook deze kwaliteit komt van Marijn. En het klopt ook. Ik ben heel vaak vrolijk. Zelfs als het niet goed gaat met me qua gezondheid. Dan nog kan ik vrolijk zijn, genieten en blij zijn met de kleinste dingen.

Februari 2009.

Zie ook: Mijn verborgen talenten

 

Dit waren een aantal van mijn kwaliteiten en valkuilen. Als ik verder ga graven en nadenken, zijn er vast nog veel meer te bedenken. Maar dit zijn de meest opvallende. De kwaliteit waar ik heel blij mee ben is het vrolijk zijn. Het sleept me ook door de moeilijke tijden heen. De valkuil waar ik het meest last van heb is het ongeduldig zijn. Want als ik wat geduldiger was, dan heb ik waarschijnlijk ook minder stress. Dat zal mijn leven veel makkelijker en gelukkiger maken.

Ik ben heel benieuwd naar jou valkuilen en kwaliteiten!
Laat hieronder er van elk 1 achter.

Follow mijn blog met Bloglovin

 

Pin deze afbeelding op Pinterest om dit artikel te bewaren

Mijn kwaliteiten en valkuilen
%d bloggers like this: