fbpx

Iets waar ik me voor schaam – Blog challenge #24

Iets waar ik me voor schaam

Geschreven door Elisabeth

Ik ben Elisabeth, 31 jaar en woon in Vlijmen. Blogger sinds sept. 2017 over uiteenlopende onderwerpen. Gezondheid, huwelijk, recepten, mijn favorieten, moederschap, chronisch ziek zijn, ondernemerschap, etc.. Ik plaats artikelen wanneer ik daar energie voor en in heb.

26 aug, 2018

Schaamte. Dat is iets waar ik wekelijks last van kan hebben. Dat is best lastig, want het kan me beperken in wat ik eigenlijk zou willen doen. Maar waar schaam ik me dan voor? Hoe komt dat ik me schaam? Ik dacht: “laat ik exact opzoeken wat schaamte nu eigenlijk betekend”. Want ik voel de emotie, maar hoe zit dat dan precies?!

Definitie

Schaamte is een psychosociale emotie. Het kan te maken hebben met het aantasten van het eergevoel/trots of de angst om niet geaccepteerd te worden. (Bron: Wikipedia) Daarnaast denk ik dat onzekerheid en schaamte erg dicht bij elkaar liggen en elkaar in stand houden.

Sociaal

De meeste schaamte gevoelens ervaar ik op sociaal vlak. De schaamte is dan vooral onderdeel van de angst dat mijn aanwezigheid op dat moment niet geaccepteerd word. Of het men het raar, gek of welke andere gedachte men kan hebben, dat ik daar aanwezig ben.

Ik krijg vaak de neiging, als ik deze gevoelens ervaar, om mezelf figuurlijk onzichtbaar te maken. Wat ik zeer waarschijnlijk ook uitstraal en weer invloed heeft op de rest van de sociale activiteiten die ik probeer.

Deze foto laat zien dat ik me niet helemaal op mijn gemak voel. Ook al heb ik wel lol.

Deze gevoelens van schaamte op sociaal gebied heb ik al heel wat jaren en worden ook niet echt minder, omdat ik niet kan oefenen om het gevoel minder te laten worden of te laten verdwijnen. Dat komt omdat ik bijna geen sociale contacten heb. Wat inhoud dat ik geen echte close vriendinnen heb, wat losse contacten via Marijns vrienden en mijn familie. Close vriendschap is iets wat ik wel graag zou hebben. Een close band met een leuke meid, waar ik mijn interesses en allerlei onzin mee kan delen en we samen lol hebben. Waar ik geen rekening hoef te houden met mijn gedragingen, ik geen last van onzekerheid en schaamte heb.

Nu ik dit schrijf, klinkt het erg eenzaam. Dat ben ik op een bepaalde manier ook wel. Maar het is niet dat ik me minder gelukkig voor door deze gevoelens. Maar ik heb wel de wens dat er in deze situatie eens verandering komt. Hoe ik dat moet aanpakken en hoe dat in zijn werk zal gaan is nog een en al onzekerheid.

Mijn lijf

Ik heb het hier al meerdere keren over gehad, maar ook dit hoort bij dit onderwerp. Mijn lichaam. Ik kan me daar echt voor schamen. Meestal zit er een bepaald beeld in mijn hoofd van hoe ik eruit zie. Vaak is dat beeld ook wat ik zou willen, maar als ik dan in de spiegel kijk ben ik dikker dan ik in mijn hoofd heb zitten. En dan krijg ik al een schaamte gevoel.

Mening

Ook het delen van mijn mening is iets waar ik me over kan schamen. Het kan zijn dat er dan een bepaalde reactie komt van mensen en dat ik die al op een bepaalde manier interpreteer. Deze interpretatie is vaak fout. Maar dan schaam ik me toch al voor wat ik het gezegd en zou ik willen dat ik mijn mening voor me had gehouden.

 

Met dit artikel, waar ik best wel tegen op zag om te schrijven, leg ik wel voor een groot deel mijn ziel bloot. Ik zou me ervoor kunnen gaan schamen om dit te delen. Maar dat ga ik niet doen. Want ik worstel met deze problemen. Vooral die van op het sociaal gebied. Ik hoop met dit artikel herkenning te creëren. Vriendschap is zo iets moois, maar kan ook zo iets lastigs zijn.

Verder is het niet de bedoeling dat ik met dit artikel om medelijden vraag of dat mensen me zielig gaan vinden. Dat is helemaal niet de bedoeling. Maar ik wil graag vertellen hoe het is.

Nu ben ik heel benieuwd waar jij je voor kan schamen.
Laat het weten in een reactie!

 

Follow mijn blog met Bloglovin

 

Pin deze afbeelding op Pinterest om dit artikel te bewaren

Iets waar ik me voor schaam

Misschien vind je dit ook leuk…

Mijn strijd tegen de kilo’s

Mijn strijd tegen de kilo’s

Mijn strijd tegen de kilo's iets waar ik al heel lang iets over heb willen delen. Zeker al bijna 6 jaar. En daarmee...

0 Reacties

Trackbacks/Pingbacks

  1. Waar hoop ik te staan over 5 jaar ⋆ Elisabethsfavorieten - […] terecht kan in moeilijke momenten. Dat is op dit moment best een groot gemis. In het artikel van schaamte,…
  2. Hoe hebben Marijn en ik elkaar ontmoet? ⋆ Elisabethsfavorieten - […] Iets waar ik me voor schaam […]

Jouw reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *