fbpx

Waarom ik stopte met de anticonceptiepil

Waarom ik stopte met de anticonceptiepil

Geschreven door Elisabeth

Ik ben Elisabeth, 31 jaar en woon in Vlijmen. Blogger sinds sept. 2017 over uiteenlopende onderwerpen. Gezondheid, huwelijk, recepten, mijn favorieten, moederschap, chronisch ziek zijn, ondernemerschap, etc.. Ik plaats artikelen wanneer ik daar energie voor en in heb.

22 okt, 2018

De laatste tijd hoor ik steeds vaker dat leeftijdsgenoten stoppen het het gebruik van de anticonceptiepil. Ook ik ben begin dit jaar gestopt met het gebruik ervan. En niet om de reden dat ik zwanger wil worden of dat we daar druk mee bezig zijn. Dat was voor mij wel de leukste reden geweest om te stoppen. Het had een heel andere reden en dat ga ik je vertellen.

Periode pil gebruik

Ik ben op latere leeftijd gestart met het gebruik van de pil. Ik vond het niet nodig om de anticonceptiepil te gebruiken zonder een relatie. En op seksueel gebied was ik ook niet actief. Maar toen ik 2 jaar terug begon met daten, leek het wel een veilig om er mee te beginnen.

Toen ik begon met de pil had ik er totaal geen last van. Was wel een beetje bang voor bepaalde symptomen, omdat ik las dat andere meiden daar ook last van hadden. Zoals bijvoorbeeld gewichtstoename. Ik was al aan de forse kant, en dan nog wat kilootjes erbij vanwege de hormonen zag ik echt niet zitten.

Wisseling merk anticonceptie

Na een aantal maanden kreeg ik bij de apotheek ineens een ander merk. Want die was goedkoper en de eerste keus bij mijn zorgverzekeraar. Ik merkte dat ik er last had van deze pil. Ik kreeg klachten, naast mijn Lyme klachten. En ik werd er ook dikker door en had ook klachten met de menstruatie. Welke klachten kan ik me niet meer goed herinneren. Via de huisarts kreeg ik weer het oude merk dat ik altijd kreeg. De klachten verdwenen ook weer toen ik het oude merk weer gebruikte.

Ik kreeg in de eerste instantie het merk Actavis. Waar ik goede ervaringen mee had. Daarna kreeg ik het merk Mylan. Van die pil had ik last.

anticonceptie mylan/actavis

Bron Actavis. Bron Mylan.

Waarom ik stopte

Nu vraag je je vast af: “maar waarom ben je dan gestopt met de pil”. Je had er geen last van, je hebt een vriend, wil nog niet zwanger worden (want dat staat in de intro). Wat is de reden dan wel?

Begin van dit jaar kreeg ik allemaal rare klachten. Die klachten begonnen elke keer rond mijn eisprong en hielden aan tot mijn menstruatie en daarna waren de klachten twee weken weg. Ik heb er drie maanden mee gelopen om te checken of het wel echt met mijn cyclus te maken had of toch bijvoorbeeld de “gewone” Lyme klachten.

Ik had de volgende klachten:

symptomen

Bron: Pixabay

 • Erg pijnlijke borsten
 • Meer vermoeid
 • Honger aanvallen en cravings
 • Erg misselijk
 • Werd ook wat zwaarder
 • Prikkelbaar
 • Erge stemmingswisselingen
 • Lage rugpijn
 • Hoofdpijn
 • Onregelmatigere menstruatie

Deze klachten lijken ook erg op de eerste symptomen van een zwangerschap. Daar dacht ik dan ook in de eerste instantie aan. Ook al gebruikte ik de pil netjes. Toch is er 1 % kans om toch zwanger te worden. Hoe onwaarschijnlijk het ook was. Dus heb ik ook twee keer een zwangerschapstest gedaan om dat uit te sluiten. Deze testen waren ook negatief. Dus kwamen de klachten ergens anders door. Ik dacht zelf door de pil, maar ben voor de zekerheid naar de huisarts gegaan. 

Wat zijn de klachten dan wel?

De huisarts gaf aan dat de klachten heel erg leken op het Premenstrueel syndroom (PMS). Het syndroom komt vaak voor als je juist geen anticonceptie gebruikt. Dus wel apart dat ik daar last van zou hebben. En dat het leek alsof mijn eigen hormonen door de pil heen erg actief waren. Maar ze raadde aan om te stoppen met de pil om te kijken of de klachten verdwenen. En ik moest zeker een half jaar stoppen om het effect van geen pil gebruik op de klachten te checken.

Ik was ook al een week zelf gestopt met de pil. En vanaf het moment dat ik gestopt was, zijn alle klachten als sneeuw voor de zon verdwenen. Waaruit ik opmaakte dat de pil ervoor zorgde dat die vervelende fake zwangerschapsklachten ontstonden.

Waarschijnlijk zijn mijn hormonen door het ziek zijn helemaal in de war geweest. En toen ik me een stuk beter ging voelen, gingen de hormonen ook weer beter zijn werk doen. En ik denk dat ik daardoor ineens last kreeg van het pil gebruik en daarvoor niet. Het is wel een beetje gissen, maar voor mij een logische verklaring.

Welke veranderingen merkte ik op?

Naast dat ik merkte dat de fake zwangerschapsklachten of PMS klachten verdwenen, merkte ik na verloop van tijd nog heel andere dingen. Zoals dat ik toch wat meer energie had dan anders. De menstruatie was weer normaal. Ook had ik het idee dat ik meer vrolijk en blij was. Meer kon genieten van de kleine dingen. Verder had ik ook het idee meer zin in seks te hebben dan daarvoor. Al met al zat ik een stuk beter in mijn vel dan toen in de pil wel gebruikte.

Met een anticonceptiepil stop je toch hormonen in je lichaam om je eigen hormonen te beïnvloeden. Bij de een heeft dat meer effect dan de ander. Maar hoor van meer mensen die stoppen met de pil of andere anticonceptie dat ze een verandering opmerken. En vaak zijn die veranderingen positief.

Ik zag pas een video van Bonnie (Boncolor) en die merkte ook op dat ze zich anders voelde zonder het pil gebruik.

Hoe zorgen we ervoor dat ik niet zwanger word zonder de pil?

Alhoewel ik het helemaal niet erg zou vinden om zwanger te worden, is het niet echt de bedoeling op dit moment. Het is verstandiger om nog even te wachten tot ik nog wat gezonder ben. Maar zonder anticonceptiepil is de kans op zwanger worden veel groter geworden.

Je vraagt je vast af hoe we dat dan doen! Eigenlijk heel simpel. Tijdens de vruchtbare periode het niet doen. Maar hoe weet ik dan wanneer ik vruchtbaar ben? Ik heb het geluk om een heel regelmatige cyclus te hebben. Ik hou in een app bij wanneer mijn menstruatie is en die weet dan ook precies wat mijn meest vruchtbare dagen zijn. Daar houden we dan rekening mee.

Ik gebruik de apps: Clue en MC

Tot nu toe heeft het al die tijd gewerkt om de apps te gebruiken met het plannen om niet zwanger te worden.

Ik ben erg blij dat ik gestopt ben met de anticonceptiepil. De klachten zijn verdwenen en ik merk zelfs nog heel andere dingen op. Wat ik opmerkte was bijvoorbeeld dat ik minder moe was, het lukt me meer om te genieten, ik heb het gevoel vaker vrolijker te zijn en de zin in seks lijkt ook mee geworden. Zoal ik ook hoorde in het verhaal van Bonnie.

He  gebruiken van de apps vind ik erg fijn om bij te houden hoe mijn cyclus is en wanneer ik ongeveer mijn eisprong heb en ongesteld moet worden.

Ik heb besloten niet meer aan anticonceptie te beginnen. Ik stop op die manier toch hormonen in mijn lijf die mijn hormoonhuishouding op zijn kop kan zetten. En als ik weer zou willen stoppen is dat ook weer gedoe en kan voor nare klachten zorgen. Mij niet gezien. Heb al genoeg kwaaltjes, klachten en symptomen gehad in mijn leven.

Ik ben heel benieuwd hoe jou ervaring is met het gebruikt van de anticonceptiepil. Ook naar het gebruik van andere anticonceptie.

Deel je ervaringen in een reactie hieronder!

Follow mijn blog met Bloglovin

Pin deze afbeelding op Pinterest om dit artikel te bewaren

Waarom ik stopte met de anticonceptiepil

Misschien vind je dit ook leuk…

Health update 18 juli 2017

Health update 18 juli 2017

In dit artikel "Health update 18 juli 2017" neem ik je mee in een soort dagboek verslag van 18 juli 2017. Een dag...

Mijn strijd tegen de kilo’s

Mijn strijd tegen de kilo’s

Mijn strijd tegen de kilo's iets waar ik al heel lang iets over heb willen delen. Zeker al bijna 6 jaar. En daarmee...

8 Reacties

 1. Kristof

  Heb er zelf natuurlijk geen ervaring mee maar ik hoor het wel vaker dat vrouwen stoppen hiermee. De redenen zijn uiteenlopend maar het komt er toch altijd op neer dat ze zich niet lekker voelen door het pilletje.

  Antwoord
 2. Inge

  Ik ben zelf ook gestopt met de pil en merk ook veel voordelen hiervan. Helaas zijn bij mij de menstruatiepijnen alleen maar erger geworden, maar ik ben hiervoor bezig met mijn gynaecoloog om te onderzoeken hoe dit komt.

  Antwoord
 3. Stefaan De Winter

  Ja die pillen zijn soms meer een last dan een win situatie! Goed dat je zo regelmatige cyclus hebt maar niet iedereen kan dat zeggen!

  Antwoord
 4. Balou

  De mylan heb ik ook lang gehad en wat een hel ! Toen ben ik overgestapt op een andere pil en die werkt tot nu toe voor mij wel erg goed!

  Wat vervelend dat je er zoveel last van hebt gehad!

  Antwoord
 5. Jouvence

  Hoor vaak dat veel vrouwen last hebben van de anticonceptiepil. Zelf ben ik een paar jaar geleden overgestapt op de prikpil en dit bevalt erg goed.

  Antwoord
 6. Claudia Struijck

  Ik ben al heel lang gestopt met de pil omdat ik het al vanaf mijn 15de slikte. Mijn man heeft zich laten steriliseren. Ik slikte mycrogynon 30 en dat ging altijd goed.

  Antwoord
 7. Maaike

  Ik gebruik de pil al heel lang niet meer gelukkig.

  Antwoord
 8. Laura

  Ik gebruik zelf al meer dan 10 jaar de pil, maar zit er wel steeds vaker over te denken om te stoppen.

  Antwoord

Trackbacks/Pingbacks

 1. Mijn favoriete quote ⋆ Elisabethsfavorieten - […] Waarom ik stopte met de anticonceptiepil […]

Jouw reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *