fbpx

Gek van mezelf #4 – Het mentale gezondheid spel

Geschreven door Elisabeth

Ik ben Elisabeth, 31 jaar en woon in Vlijmen. Blogger sinds sept. 2017 over uiteenlopende onderwerpen. Gezondheid, huwelijk, recepten, mijn favorieten, moederschap, chronisch ziek zijn, ondernemerschap, etc.. Ik plaats artikelen wanneer ik daar energie voor en in heb.

11 jan, 2024

Alwin Ritstier van o.a. het YouTube kanaal Vetgezellig, waar ik regelmatig video’s van kijk, heeft spel uitgebracht. Het mentale gezondheid spel. Met allemaal vragen en dilemma’s rondom mentale gezondheid. Het leek me wel een goed idee om vragen van het spel te beantwoorden in een blogartikel. Door meer openheid te creëren over mentale gezondheid, door mijn ” verhaal ” te delen.

Doel van het spel

Het is een laagdrempelige manier om het gesprek aan te gaan over mentale gezondheid. Wat nog veel te weinig wordt gedaan. Maar praten helpt! Door openheid te geven gaan we ook de verbinding aan met anderen. Ik wil dit doen via dit (en eventuele toekomstige) artikel(en).


Liever leven in een wereld waarin men alles te serieus neemt of in een wereld waar niemand iets serieus neemt?

Ik leef liever in een wereld waarin men alles te serieus neemt. Ik vind dat prettig en weet ik waar ik aan toe ben.

Terwijl ik dit opschrijf bedenk ik me wel dat als alles niet of minder serieus genomen wordt. Het wel luchtig leven is. Meer speels. Wat ook goed is voor de mens. Maar veel chaos geeft.

In de ideale wereld is er een balans van beide. Er is duidelijkheid. Maar ook ruimte voor chaos, plezier, fun, etc. Er mee spelen maakt het ook luchtig. Wat ook weer allerlei gezondheidsvoordelen heeft. Zowel fysiek als mentaal.


Liever een probleem op een snelle en tijdelijke manier oplossen of langzaam werken aan een langdurige oplossing?

Liever een langzame en duurzame oplossing. Alhoewel er ook situaties vragen om eerst een snelle tijdelijke oplossing en daarna pas te kunnen werken aan een duurzame langdurige oplossing.

Ik schrijf bewust een duurzame langdurige oplossing. Want ik ben helemaal voor duurzame manieren. En duurzaam is op allerlei vlakken van toepassing. Ook voor het oplossen van welk probleem dan ook.


Liever bij ziekte (mentaal of fysiek) gebruik maken van een medische oplossing of eerder van een alternatieve methode?

Sowieso een alternatieve methode. 100%. In het verleden heel veel bezig geweest met een medische oplossing. Die goed past bij de vorige vraag en antwoord. Want medisch is 99% van de tijd een snelle oplossing. Een alternatieve methode is vaak een langdurige langzame oplossing/methode. Maar wel duurzamer voor je lijf en (mentale) gezondheid.

Ik begrijp heel goed dat je voor Quick fixes zou willen gaan. Ben daar ook geweest. En heb helaas moeten ervaren dat die altijd negatief hebben uitgepakt.

Ik ben nu nog altijd bezig met de alternatieve oplossingen. Zoals kiezen voor voeding die dicht bij de natuur staan en minder tot geen bewerking heeft, inzicht krijgen in vitamine- en mineraal tekorten, en deze aanvullen, kiezen voor een gezondere variant van koffie, het dragen van sieraden die het immuunsysteem ondersteunen, kennis vergroten over het menselijk lichaam en alle processen voor zover die bekend zijn, werken aan het verwerken van trauma’s, patronen, gedragingen die niet helpend zijn en me allerlei lichamelijke klachten geven als ik er niks mee doe, etc.


Liever gezien worden door anderen als een saai persoon of als iemand die teveel deelt?

Ik wordt liever gezien als een saai persoon. Dat is wat voor nu mijn eerste antwoord is. Die voelt ook beter dan de andere keuze. Maar ik kan me wel indenken dat ik de andere keuze als antwoord geef.

Want veel delen kan ook helpend zijn voor andere mensen. Ook al lijkt het alsof ik te veel zou delen. Daarnaast is het ook zo dat de ene persoon kan vinden dat ik dan te veel zou delen, de andere persoon juist het precies genoeg vind en weer een ander het te weinig vind. Ligt helemaal aan de perceptie van de persoon die er wat van vind.

Maar op dit moment voel ik die behoefte niet. Om echt te delen. Soms ook wel. Maar lijk een beetje op slot te zitten.


Liever je partner een kijkje laten nemen in je hoofd of een kijkje kunnen nemen in het hoofd van je partner?

Liever een kijkje nemen in het hoofd van m’n partner. Ik heb nooit het idee dat ik begrijp wat daarin omgaat. Waarom maakt hij bepaalde keuzes? Hoezo deze vraag? Wat maakt dat hij dit niet ziet? Hoe kan hij dat nu zo doen? Misschien begrijp ik het dan meer als de mogelijkheid er zou zijn.


Dit waren 5 interessante Gek van mezelf #4 vragen. Ik denk dat het wel weer even genoeg is voor nu.

Ik hoop met deze vragen te beantwoorden, praten over mentale gezondheid wat meer normaler te maken. Dat het er mag zijn. En misschien ook herkenning.

Laten we het gesprek openen. In de reacties hieronder of in een persoonlijke mail of persoonlijk berichtje op mijn sociale media.


Pin deze afbeelding op Pinterest om dit artikel te bewaren

Misschien vind je dit ook leuk…

0 Reacties

Jouw reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *