fbpx

Mijn favoriete films van vroeger

Mijn favoriete films van vroeger

Geschreven door Elisabeth

Ik ben Elisabeth, 31 jaar en woon in Vlijmen. Blogger sinds sept. 2017 over uiteenlopende onderwerpen. Gezondheid, huwelijk, recepten, mijn favorieten, moederschap, chronisch ziek zijn, ondernemerschap, etc.. Ik plaats artikelen wanneer ik daar energie voor en in heb.

25 jul, 2024

In dit artikel deel ik al mijn favoriete films van vroeger. En vroeger heb ik ingevuld als in hoe ik vroeger voel. Dit is vroeger voor ik moeder was. Want vroeger als ik kind was, keek ik geen films, dus die kan ik niet met je delen. Maar het leek me wel leuk om mijn favoriete films te delen uit mijn verleden. Kijk je mee? Welke was ook jouw favoriet?

What’s your number

“What’s Your Number?” is een romantische komedie uit 2011, geregisseerd door Mark Mylod en gebaseerd op het boek “20 Times a Lady” van Karyn Bosnak. De film draait om Ally Darling, gespeeld door Anna Faris, een jonge vrouw die ontdekt dat ze al met 19 verschillende mannen naar bed is geweest. Nadat ze een artikel leest waarin staat dat vrouwen met meer dan 20 bedpartners moeilijk een man kunnen vinden om mee te trouwen, besluit ze dat ze haar aantal niet wil verhogen.

Ally maakt de beslissing om geen nieuwe mannen meer te daten en in plaats daarvan te proberen de ware liefde te vinden onder haar ex-vriendjes. Om hen terug te vinden, krijgt ze hulp van haar charmante en aantrekkelijke buurman Colin, gespeeld door Chris Evans, die een talent heeft voor het opsporen van mensen.

Samen gaan Ally en Colin op een humoristische en soms gênante zoektocht naar haar exen, wat leidt tot veel grappige situaties en momenten van zelfontdekking voor Ally. Gedurende deze reis ontwikkelt zich een onverwachte romantische band tussen Ally en Colin.

De film verkent thema’s zoals zelfacceptatie, het overwinnen van maatschappelijke normen en het vinden van ware liefde op onverwachte plaatsen. “What’s Your Number?” biedt een mix van romantiek en humor, ondersteund door de chemie tussen Faris en Evans.


The back-up plan

“The Back-up Plan” is een romantische komedie uit 2010, geregisseerd door Alan Poul en met Jennifer Lopez en Alex O’Loughlin in de hoofdrollen.

De film volgt het verhaal van Zoe (Jennifer Lopez), een succesvolle maar single vrouw die besluit om niet langer te wachten op de ware liefde om een gezin te stichten. Ze ondergaat kunstmatige inseminatie om zwanger te worden en begint aan haar plan om als alleenstaande moeder een kind op te voeden.

Kort na de inseminatie ontmoet Zoe echter Stan (Alex O’Loughlin), een charmante en aantrekkelijke man die haar interesse wekt. Ze voelen een sterke aantrekkingskracht tot elkaar en beginnen een relatie. Zoe worstelt met de beslissing om Stan te vertellen over haar zwangerschap, bang dat het hem zou kunnen afschrikken.

Wanneer Zoe uiteindelijk open is over haar situatie, is Stan aanvankelijk geschokt, maar hij besluit om toch bij haar te blijven en haar te steunen tijdens de zwangerschap. De relatie tussen Zoe en Stan wordt getest terwijl ze samen door de ups en downs van de zwangerschap navigeren, leren over elkaar en wat het betekent om een gezin te zijn.

“The Back-up Plan” verkent thema’s zoals liefde, familie en het aanpassen aan onverwachte levensveranderingen. De film combineert humor met romantische momenten en benadrukt de uitdagingen en vreugdes van het vinden van liefde en het stichten van een gezin op een niet-traditionele manier.


Emma

“Emma” is een romantische komedie uit 1996, geregisseerd door Douglas McGrath, gebaseerd op de gelijknamige roman van Jane Austen. De hoofdrol wordt gespeeld door Gwyneth Paltrow als Emma Woodhouse, een rijke en mooie jonge vrouw die geniet van het matchmaken voor haar vrienden en kennissen.

De film speelt zich af in het begin van de 19e eeuw in Engeland en volgt het leven van Emma Woodhouse, die ervan overtuigd is dat ze talent heeft voor het koppelen van mensen. Na het succesvol koppelen van haar gouvernante Miss Taylor (gespeeld door Greta Scacchi) met de heer Weston (gespeeld door James Cosmo), besluit Emma dat haar volgende project Harriet Smith (Toni Collette) zal zijn, een naïeve jongedame van onduidelijke afkomst.

Emma probeert Harriet te koppelen aan de plaatselijke geestelijke, Mr. Elton (Alan Cumming), maar haar plannen mislukken wanneer blijkt dat Mr. Elton in plaats daarvan geïnteresseerd is in Emma zelf. Harriet wordt vervolgens verliefd op Mr. Knightley (Jeremy Northam), een goede vriend van Emma en een van de weinige mensen die haar fouten durft te benoemen. Ondertussen arriveert de charmante Frank Churchill (Ewan McGregor) in Highbury, wat voor nog meer verwarring en misverstanden zorgt.

Door een reeks van gebeurtenissen en misverstanden, realiseert Emma uiteindelijk dat haar inspanningen om anderen te koppelen niet alleen verkeerd waren, maar ook dat ze zelf verliefd is op Mr. Knightley. Het verhaal eindigt met de huwelijken van de verschillende personages, inclusief die van Emma en Mr. Knightley, die eindelijk hun ware gevoelens voor elkaar hebben ontdekt.

“Emma” biedt een levendige en humoristische kijk op sociale interacties en romantische verwikkelingen, met een sterke nadruk op de thema’s van liefde, vriendschap, en zelfontdekking. De film blijft trouw aan de geest van Jane Austen’s originele werk, met prachtige kostuums en decors die de Regency-periode tot leven brengen.


My sassy girl

“My Sassy Girl” is een romantische komedie uit 2008, geregisseerd door Yann Samuell, en is een Amerikaanse remake van de gelijknamige Zuid-Koreaanse film uit 2001. De film speelt zich af in New York en volgt het verhaal van Charlie Bellow (gespeeld door Jesse Bradford), een aardige en ietwat naïeve jongeman, en Jordan Roark (gespeeld door Elisha Cuthbert), een eigenzinnige en impulsieve jonge vrouw.

De film begint wanneer Charlie op een avond een dronken Jordan van de metrorails redt. Na deze ontmoeting ontstaat er een ongewone en tumultueuze relatie tussen de twee. Jordan is grillig, onvoorspelbaar en vaak bot, maar Charlie wordt ondanks alles steeds meer tot haar aangetrokken.

Jordan laat Charlie allerlei bizarre en vaak gênante opdrachten uitvoeren, maar ondanks haar soms wrede gedrag, begint hij te zien dat haar onvoorspelbare gedrag voortkomt uit een verleden vol pijn en verlies. Het wordt duidelijk dat Jordan rouwt om haar overleden vriend en worstelt met haar gevoelens van schuld en verdriet.

Gedurende de film ontwikkelt Charlie meer begrip en empathie voor Jordan, en probeert hij haar te helpen haar pijn te verwerken. Ze bouwen een hechte band op, en Charlie helpt Jordan om haar verleden los te laten en opnieuw gelukkig te worden.

De film eindigt met een emotionele climax waarin Charlie en Jordan elkaar eindelijk volledig begrijpen en accepteren, en ze realiseren zich dat ze echt van elkaar houden. “My Sassy Girl” onderzoekt thema’s zoals liefde, verlies, en het helen van emotionele wonden, met een balans van humor en ontroerende momenten.


The ugly truth

“The Ugly Truth” is een romantische komedie uit 2009, geregisseerd door Robert Luketic en met in de hoofdrollen Katherine Heigl en Gerard Butler. De film draait om de dynamische en vaak botsende relatie tussen de twee hoofdpersonen, Abby Richter (Katherine Heigl) en Mike Chadway (Gerard Butler).

Abby Richter is een succesvolle, maar controlerende producer van een ochtendprogramma in Sacramento, Californië. Ze is perfectionistisch en heeft duidelijke ideeën over de ideale relatie, maar haar veeleisende persoonlijkheid maakt het moeilijk voor haar om een geschikte partner te vinden.

Het programma van Abby kampt met lage kijkcijfers, dus besluit haar baas om Mike Chadway aan te nemen, een brutale en seksistische tv-persoonlijkheid die bekend staat om zijn controversiële segment “The Ugly Truth”, waarin hij onverbloemde adviezen geeft over de relaties tussen mannen en vrouwen. Mike gelooft dat mannen alleen geïnteresseerd zijn in oppervlakkige dingen en dat vrouwen zich hieraan moeten aanpassen om succesvol te zijn in de liefde.

Aanvankelijk botsen Abby en Mike door hun tegenstrijdige opvattingen over relaties. Abby vindt Mike’s opvattingen vulgair en beledigend, terwijl Mike Abby’s idealisme belachelijk vindt. Echter, wanneer Abby interesse krijgt in haar knappe buurman Colin (Eric Winter), besluit ze om Mike’s hulp in te schakelen. Mike stemt ermee in om Abby te coachen en haar te leren hoe ze Colin kan verleiden, in ruil voor haar medewerking aan zijn segment in de show.

Door een reeks komische en vaak gênante situaties, leert Abby de tips van Mike toe te passen, en het lijkt te werken: Colin begint interesse te tonen. Maar terwijl Abby en Mike meer tijd samen doorbrengen, beginnen ze gevoelens voor elkaar te ontwikkelen, hoewel ze dat niet meteen toegeven.

De climax van de film vindt plaats wanneer Abby en Mike uiteindelijk hun ware gevoelens voor elkaar onder ogen zien. Ze realiseren zich dat, ondanks hun verschillen, ze een sterke chemie en een diepe band hebben. De film eindigt met een romantisch moment waarin Abby en Mike elkaar eindelijk hun liefde bekennen.

“The Ugly Truth” onderzoekt thema’s zoals liefde, aantrekkingskracht, en de verschillen tussen mannen en vrouwen, met een mix van humor en romantiek. De film benadrukt het belang van authenticiteit in relaties en het idee dat ware liefde vaak op onverwachte manieren komt.


Love and war

“Love and War” is een film uit 1996, geregisseerd door Richard Attenborough en gebaseerd op het boek “Hemingway in Love and War” van Henry S. Villard en James Nagel. De film vertelt het waargebeurde liefdesverhaal van de beroemde schrijver Ernest Hemingway en de verpleegster Agnes von Kurowsky tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Het verhaal speelt zich af in 1918, wanneer de jonge Ernest Hemingway (Chris O’Donnell) als vrijwilliger voor het Rode Kruis naar het Italiaanse front wordt gestuurd. Daar raakt hij gewond door een mortiergranaat en wordt hij naar een veldhospitaal gebracht om te herstellen. In het ziekenhuis ontmoet hij Agnes von Kurowsky (Sandra Bullock), een oudere, ervaren verpleegster.

Terwijl Agnes voor Hemingway zorgt, bloeit er een romantische relatie tussen hen op. Ondanks het leeftijdsverschil en de oorlogsomstandigheden, ontwikkelen ze een diepe band en worden ze verliefd. Hemingway vindt inspiratie in zijn ervaringen en begint te dromen over een toekomst als schrijver, terwijl Agnes hem aanmoedigt en ondersteunt.

Hun relatie wordt echter op de proef gesteld door de grimmige realiteit van de oorlog en de onzekerheden die daarbij horen. Agnes begint te twijfelen aan hun toekomst samen, vooral omdat ze zich zorgen maakt over Hemingway’s impulsieve en onbezonnen karakter. Bovendien heeft Agnes haar eigen carrière- en levensdoelen die ze wil nastreven.

Naarmate de oorlog ten einde loopt, wordt Agnes overgeplaatst naar een andere locatie, en ze besluit de relatie te beëindigen via een brief. Hemingway is gebroken door haar beslissing en keert terug naar de Verenigde Staten, vastbesloten om zijn literaire dromen na te jagen.

“Love and War” is een aangrijpend verhaal over liefde, verlies en persoonlijke groei. Het toont de impact van oorlog op menselijke relaties en de manier waarop intense ervaringen mensen kunnen vormen en inspireren. De film biedt een inzicht in de vroege jaren van een van de grootste schrijvers van de 20e eeuw en de liefdesaffaire die zijn werk mede vormgaf.


Penelope

“Penelope” is een fantasie-komedie film uit 2006, geregisseerd door Mark Palansky en met in de hoofdrollen Christina Ricci, James McAvoy, Catherine O’Hara, en Reese Witherspoon. Het verhaal draait om Penelope Wilhern, een jonge vrouw die wordt geboren met een familievloek die haar een varkensneus geeft.

Het plot begint met een inleiding over de vloek: eeuwen geleden bekoorde een Wilhern-voorvader een dienares en om wraak te nemen, legde een heks een vloek op de familie. De eerste vrouwelijke Wilhern die zou worden geboren, zou het gezicht van een varken hebben, en deze vloek zou alleen verbroken kunnen worden als iemand van haar eigen soort haar zou accepteren zoals ze is.

Penelope Wilhern (Christina Ricci) groeit op in isolatie omdat haar ouders, Franklin (Richard E. Grant) en Jessica Wilhern (Catherine O’Hara), haar voor de buitenwereld verborgen houden. Wanneer Penelope volwassen wordt, proberen haar ouders een geschikte echtgenoot voor haar te vinden, in de hoop de vloek te breken. Helaas rennen alle potentiële vrijers weg zodra ze haar zien.

Ondertussen heeft een schandaaljournalist, Lemon (Peter Dinklage), lucht gekregen van Penelope’s bestaan en wil hij een foto van haar bemachtigen. Hij werkt samen met een gokverslaafde genaamd Max Campion (James McAvoy), die zich voordoet als een edelman om dichter bij Penelope te komen. Max ontdekt echter dat hij echt om Penelope geeft en weigert haar te verraden.

Wanneer Penelope ontdekt dat Max niet echt van adel is, voelt ze zich verraden en ontsnapt ze uit haar huis om de wereld te verkennen. Ze ontmoet Annie (Reese Witherspoon), een avontuurlijke jonge vrouw, en samen ontdekken ze de stad. Penelope begint meer zelfvertrouwen te krijgen en leert zichzelf te accepteren zoals ze is.

Uiteindelijk organiseert Penelope haar eigen verlovingsfeest en nodigt ze iedereen uit, inclusief Max. Op het feest realiseert ze zich dat de ware liefde en acceptatie die de vloek kan breken, uit haarzelf moet komen. Wanneer Penelope zichzelf eindelijk accepteert en van zichzelf houdt zoals ze is, wordt de vloek verbroken en verandert haar neus terug naar normaal.

De film eindigt met Penelope en Max die elkaar opnieuw ontmoeten en hun relatie hervatten, nu vrij van alle leugens en misverstanden.

“Penelope” is een charmant sprookje met een boodschap over zelfacceptatie, liefde en het belang van innerlijke schoonheid. De film combineert humor, romantiek en een vleugje magie om een hartverwarmend verhaal te vertellen.


Employee of the month

“Employee of the Month” is een komedie uit 2006, geregisseerd door Greg Coolidge, met in de hoofdrollen Dane Cook, Jessica Simpson en Dax Shepard. De film speelt zich af in een grote discountwinkel genaamd Super Club en draait om de rivaliteit tussen twee werknemers die strijden om de titel “Werknemer van de Maand”.

Het verhaal begint met Zack Bradley (Dane Cook), een luie en ongeïnteresseerde kassamedewerker die bekendstaat om zijn lage inzet en gebrek aan ambitie. Hij werkt al tien jaar bij Super Club en heeft weinig interesse in promotie of erkenning. Aan de andere kant is er Vince Downey (Dax Shepard), een arrogante maar zeer efficiënte kassamedewerker die al zeventien keer de titel “Werknemer van de Maand” heeft gewonnen en vastbesloten is om een record te vestigen.

De dynamiek verandert wanneer de aantrekkelijke nieuwe medewerkster Amy Renfro (Jessica Simpson) bij Super Club komt werken. Er gaan geruchten dat ze een zwak heeft voor mannen die “Werknemer van de Maand” zijn, wat Zack motiveert om zijn houding te veranderen en de titel te winnen om haar aandacht te trekken. Dit zet de toon voor een felle competitie tussen Zack en Vince.

Zack begint ineens hard te werken, probeert indruk te maken op zijn collega’s en verbetert zijn prestaties aanzienlijk. Hij krijgt steun van zijn vrienden en medewerksters, die hem helpen met zijn missie. Tegelijkertijd wordt Vince steeds jaloerser en neemt hij wanhopige maatregelen om zijn positie te behouden.

De competitie bereikt een hoogtepunt tijdens een reeks uitdagende taken en gebeurtenissen in de winkel, waarbij Zack’s oprechte pogingen en Vince’s sabotageplannen botsen. Uiteindelijk, tijdens de laatste ronde van de competitie, komt Zack’s doorzettingsvermogen en teamgeest boven drijven, en hij wint de titel van “Werknemer van de Maand”.

Aan het einde van de film wordt onthuld dat Amy niet geïnteresseerd is in de titel of de competitie, maar ze valt voor Zack’s oprechte en authentieke karakter. Zack en Amy beginnen een relatie, en Vince, ondanks zijn nederlaag, leert een les in nederigheid en samenwerking.

“Employee of the Month” is een lichtvoetige komedie die thema’s zoals werkethiek, ambitie en romantiek behandelt, met veel humor en kleurrijke personages die zorgen voor een vermakelijke kijkervaring.


Nynke – een liefdesgeschiedenis

“Nynke” is een Nederlandse film uit 2001, geregisseerd door Pieter Verhoeff, die gebaseerd is op de biografie van Nynke van Hichtum, geschreven door Sietse van der Hoek. De film vertelt het verhaal van Nienke van Hichtum (geboren als Sjoukje Maria Diderika Troelstra), gespeeld door Monic Hendrickx, en haar turbulente huwelijk met de socialistische politicus Pieter Jelles Troelstra (gespeeld door Jeroen Willems).

De film begint met de ontmoeting tussen Nienke en Pieter Jelles in de late 19e eeuw. Nienke, een jonge en onafhankelijke vrouw met literaire ambities, wordt verliefd op Pieter Jelles, een charismatische en idealistische politicus die strijdt voor de rechten van de arbeiders. Ze trouwen en krijgen samen twee kinderen.

Hoewel hun huwelijk begint met liefde en gedeelde idealen, komt het al snel onder druk te staan door de politieke ambities van Pieter Jelles en de persoonlijke offers die hij van Nienke verlangt. Pieter Jelles is vaak afwezig vanwege zijn politieke activiteiten, waardoor Nienke zich geïsoleerd en verwaarloosd voelt. Ondanks haar eigen talent en passie voor schrijven, wordt Nienke in de schaduw van haar man geduwd.

Nienke begint onder het pseudoniem Nynke van Hichtum te schrijven en publiceert succesvolle kinderboeken, waaronder het beroemde “Afke’s Tiental”. Terwijl haar literaire carrière groeit, blijft ze worstelen met haar rol als echtgenote en moeder, en de spanning in haar huwelijk neemt toe. Pieter Jelles’ politieke strijd eist steeds meer van hun privéleven, en Nienke voelt zich gevangen tussen haar loyaliteit aan haar man en haar eigen behoeften en ambities.

De film schetst een beeld van het complexe en soms pijnlijke samenspel tussen liefde, persoonlijke ontwikkeling en maatschappelijke verwachtingen. Het laat zien hoe Nienke probeert haar eigen identiteit te behouden in een tijdperk waarin vrouwen vaak beperkt werden door hun rollen als echtgenote en moeder.

“Nynke” eindigt met Nienke die, ondanks de moeilijkheden in haar huwelijk, haar literaire carrière voortzet en haar eigen weg vindt. Ze blijft een invloedrijke figuur in de Nederlandse literatuur en een voorbeeld van vrouwelijke onafhankelijkheid en doorzettingsvermogen.

De film is zowel een intiem portret van een vrouw die haar eigen stem vindt als een historische weergave van de sociale en politieke veranderingen in Nederland aan het begin van de 20e eeuw.


The wedding date

“The Wedding Date” is een romantische komedie uit 2005, geregisseerd door Clare Kilner en gebaseerd op het boek “Asking for Trouble” van Elizabeth Young. De hoofdrollen worden gespeeld door Debra Messing en Dermot Mulroney.

Het verhaal draait om Kat Ellis (Debra Messing), een single vrouw uit New York die terugkeert naar Londen om de bruiloft van haar jongere halfzus Amy (Amy Adams) bij te wonen. Kat staat voor een ongemakkelijke situatie omdat haar ex-verloofde, Jeffrey (Jeremy Sheffield), de best man is bij de bruiloft. Om deze confrontatie te vermijden en om niet alleen naar de bruiloft te gaan, huurt Kat een professionele escort, Nick Mercer (Dermot Mulroney), om zich voor te doen als haar vriendje.

Nick is knap, charmant en ervaren in sociale situaties, waardoor hij snel de sympathie van Kat’s familie en vrienden wint. Kat en Nick ontwikkelen een onverwachte chemie terwijl ze doen alsof ze een stel zijn. Nick helpt Kat om haar zelfvertrouwen terug te winnen en de twijfels over zichzelf en haar verleden te overwinnen.

Tijdens de voorbereidingen voor de bruiloft en de verschillende festiviteiten die ermee gepaard gaan, begint Kat echte gevoelens voor Nick te ontwikkelen. Ondertussen worden geheimen en spanningen binnen de familie blootgelegd, waaronder de ontdekking dat Jeffrey Kat destijds verliet omdat hij een affaire had met Amy, wat bijdraagt aan de complexiteit van de situatie.

Naarmate de bruiloft nadert, worstelt Kat met haar gevoelens voor Nick en de werkelijkheid van hun arrangement. Nick blijkt niet alleen een escort te zijn, maar iemand die oprecht om haar geeft. Uiteindelijk komen Kat en Nick tot de realisatie dat ze echte gevoelens voor elkaar hebben en besluiten ze hun relatie een kans te geven, ondanks hoe ongewoon die begonnen is.

“The Wedding Date” combineert humor en romantiek met een verhaal over zelfontdekking, het overwinnen van onzekerheden en het vinden van ware liefde op de meest onverwachte momenten. De film benadrukt het belang van eerlijkheid in relaties en hoe echte connecties kunnen ontstaan, zelfs in de meest ongewone omstandigheden.


The secret diaries of miss Anne Lister

“The Secret Diaries of Miss Anne Lister” is een televisiefilm uit 2010, geregisseerd door James Kent, gebaseerd op de waargebeurde geschiedenis van Anne Lister, een 19e-eeuwse landeigenaar, industrieel en openlijk lesbische vrouw. De hoofdrol wordt vertolkt door Maxine Peake als Anne Lister.

Het verhaal speelt zich af in het Yorkshire van de vroege 19e eeuw en volgt Anne Lister, een eigenzinnige en vastberaden vrouw die weigert te voldoen aan de traditionele verwachtingen van vrouwen in die tijd. Anne is een landeigenaar en zakenvrouw die haar eigen belangen behartigt, en ze is openlijk lesbisch, hoewel haar seksualiteit ongewoon en vaak controversieel is voor haar tijdgenoten.

De film richt zich op Anne’s romantische relaties, vooral haar liefdesaffaire met haar buurvrouw, Ann Walker (gespeeld door Anna Madeley). Anne en Ann beginnen een gepassioneerde en geheime relatie, ondanks de sociale taboes en de tegenstand van hun families. Anne’s vastberadenheid en vasthoudendheid leiden haar naar Ann, en ze trotseren de conventies van hun tijd om samen te zijn.

Terwijl Anne en Ann worstelen met de uitdagingen van hun verboden liefde, documenteert Anne haar innerlijke gedachten en gevoelens in haar dagboeken, die later zouden worden ontdekt en gepubliceerd, waardoor ze bekend werd als een van de eerste openlijk lesbische vrouwen in de geschiedenis.

“The Secret Diaries of Miss Anne Lister” onderzoekt thema’s zoals liefde, identiteit, seksualiteit en de strijd voor zelfexpressie en autonomie in een samenleving die intolerant is tegenover afwijkende gender- en seksuele identiteiten. De film werpt een licht op het leven van een opmerkelijke historische figuur en haar strijd om haar ware zelf te omarmen en liefde te vinden in een wereld die haar afwijst.


A guide for the married man

“The Guide for the Married Man” is een Amerikaanse komedie uit 1967, geregisseerd door Gene Kelly. De film draait om de hoofdrolspeler, Paul Manning (gespeeld door Walter Matthau), die advies krijgt van zijn vriend Ed (Robert Morse) over hoe hij vreemd kan gaan zonder betrapt te worden door zijn vrouw Ruth (gespeeld door Inger Stevens).

Ed, die ervaren is in het bedriegen van zijn eigen vrouw, presenteert verschillende scenario’s en tactieken aan Paul over hoe hij zijn affaires geheim kan houden. Paul volgt deze ‘gids’ terwijl hij probeert zijn relatie met Ruth te behouden terwijl hij ondertussen romantische escapades heeft met verschillende vrouwen, waaronder de verleidelijke Carol (gespeeld door Sue Ane Langdon).

Terwijl Paul zich steeds dieper in de valkuilen van ontrouw begeeft, wordt Ruth steeds achterdochtiger. Ondertussen probeert Paul zijn avontuurtjes en bedrog te verbergen, maar zijn leugens beginnen zich op te stapelen en het wordt steeds moeilijker om zijn huwelijk te redden.

De film biedt een satirische kijk op de culturele normen en dubbelzinnigheden rond huwelijkse trouw en ontrouw. Hoewel het verhaal luchtig begint, wordt het uiteindelijk een komische opeenstapeling van misverstanden en leugens terwijl Paul en Ed proberen hun escapades verborgen te houden.

“The Guide for the Married Man” is een komische film die een humoristische kijk biedt op de menselijke zwakheden en de complexiteit van relaties, en het verkent de absurditeit van het proberen om ontrouw te verbergen terwijl men vasthoudt aan een schijn van fatsoen.


Dokter Deen

Dit is geen film, maar een serie. Blijkbaar is die in deze lijst geslopen. Ik laat hem er tussen staan.

“Dokter Deen” is een Nederlandse televisieserie die liep van 2012 tot 2016, geproduceerd door Omroep MAX. De serie volgt het leven van Maria Deen, bijgenaamd “Dokter Deen”, een huisarts op het fictieve eiland Vlieland.

Maria Deen, gespeeld door Monique van de Ven, is een toegewijde en gerespecteerde arts die haar patiënten met zorg en compassie behandelt. Ze woont samen met haar tienerkinderen, Isa (Lisa Smit) en Merel (Jelle de Jong), en haar vader Jaap (Huub Stapel), die ook een arts is en haar praktijk ondersteunt.

De serie richt zich op de persoonlijke en professionele uitdagingen waarmee Dokter Deen wordt geconfronteerd in haar dagelijks leven op Vlieland. Ze staat voor medische noodgevallen, complexe patiëntendossiers en ethische dilemma’s, terwijl ze ook probeert een goede moeder en dochter te zijn.

Naast haar werk als arts, worden ook de persoonlijke relaties van Dokter Deen verkend, inclusief haar vriendschap met verpleegster Monique (Marinka Schippers) en haar romance met de aantrekkelijke natuurbeheerder Boudewijn Westerlaken (Leopold Witte).

“Dokter Deen” combineert medische drama-elementen met familiedynamiek en romantiek, en biedt een kijkje in het leven op een afgelegen eilandgemeenschap. De serie werd geprezen om zijn sterke personages, boeiende verhaallijnen en prachtige locaties op Vlieland.


Zus en zo

“Zus en Zo” is een Nederlandse komedie uit 2001, geregisseerd door Paula van der Oest. De film draait om de familie De Roover, die voor een grote uitdaging staat wanneer de oudste zus, Nino (gespeeld door Sylvia Poorta), aankondigt dat ze gaat trouwen met haar lesbische geliefde, Bo (gespeeld door Anneke Blok).

Deze aankondiging komt als een schok voor de rest van de familie, met name voor de drie zussen, Sonja (Monic Hendrickx), Michelle (Halina Reijn) en Klaartje (Jacob Derwig), die al hun hele leven close zijn geweest. De familie bezit een oud hotel aan de kust, dat ze dreigen te verliezen als ze niet snel met een oplossing komen.

Om het hotel te redden, besluiten de zussen dat Nino met een man moet trouwen, zodat de familie de erfenis van hun rijke tante Bette (Annet Malherbe) kan krijgen. Ze hopen dat ze hun tante kunnen overtuigen om de erfenis aan Nino toe te kennen als ze een heteroseksueel huwelijk aangaat.

Nino, die over het algemeen meegaand is, gaat akkoord met het plan, maar het organiseren van het perfecte huwelijk is makkelijker gezegd dan gedaan. Ondertussen worstelen de zussen met hun eigen problemen, zoals relatieproblemen, financiële moeilijkheden en persoonlijke onzekerheden.

Naarmate het huwelijksplan vordert, worden de relaties binnen de familie op de proef gesteld en worden geheimen onthuld. Uiteindelijk wordt de waarde van familiebanden en ware liefde benadrukt wanneer de zussen leren om hun verschillen te accepteren en elkaar onvoorwaardelijk te steunen.

“Zus en Zo” is een komische en hartverwarmende film die thema’s zoals familie, liefde, acceptatie en identiteit verkent. Met een mix van humor, drama en een kleurrijke cast van personages biedt de film een levendig portret van de complexiteit van familierelaties en de kracht van solidariteit in moeilijke tijden.


The wedding planner

“The Wedding Planner” is een romantische komedie uit 2001, geregisseerd door Adam Shankman, met in de hoofdrollen Jennifer Lopez en Matthew McConaughey. De film draait om Mary Fiore (gespeeld door Jennifer Lopez), een succesvolle bruiloftsplanner die verliefd wordt op een van haar klanten.

Mary is een toegewijde en getalenteerde bruiloftsplanner die haar eigen liefdesleven op een laag pitje heeft gezet om zich volledig te concentreren op haar carrière. Haar leven verandert echter wanneer ze de charmante kinderarts Steve Edison (gespeeld door Matthew McConaughey) ontmoet, die ze redt van een bijna fataal ongeluk.

Ondanks het feit dat Steve de verloofde is van haar nieuwste cliënt, Fran (Bridgette Wilson-Sampras), begint Mary gevoelens voor hem te ontwikkelen. Terwijl ze samenwerken aan de voorbereidingen voor de bruiloft van Fran, worden Mary en Steve steeds closer en groeit de aantrekkingskracht tussen hen.

Tegelijkertijd worstelt Mary met haar gevoelens van loyaliteit aan haar klant en haar verlangen naar ware liefde. Ze wordt heen en weer geslingerd tussen haar professionele plichten en haar persoonlijke verlangens, terwijl ze probeert te achterhalen wat ze echt wil in het leven.

Naarmate de bruiloft van Fran nadert, worden de gevoelens tussen Mary en Steve steeds sterker, maar ze worden ook geconfronteerd met tal van obstakels en misverstanden die hun relatie bedreigen. Uiteindelijk moeten ze beiden de moed vinden om hun ware gevoelens te uiten en voor elkaar te vechten.

“The Wedding Planner” is een luchtige en charmante film die draait om liefde, relaties en zelfontdekking. Met zijn mix van romantiek, humor en feelgood-momenten biedt de film een vermakelijk en hartverwarmend kijkje in de wereld van bruiloften en liefdesperikelen.


Brief encounter

“Brief Encounter” is een Britse romantische dramafilm uit 1945, geregisseerd door David Lean en gebaseerd op het toneelstuk “Still Life” van Noël Coward. De film vertelt het verhaal van een buitenechtelijke affaire tussen twee getrouwde personen, die elkaar ontmoeten op een treinstation en een intense maar kortstondige romance beleven.

Het verhaal draait om Laura Jesson (gespeeld door Celia Johnson), een huisvrouw uit de middenklasse, en Dr. Alec Harvey (gespeeld door Trevor Howard), een getrouwde arts. Ze ontmoeten elkaar toevallig in een treinstation, waar ze beiden wachten op hun trein. Al snel ontstaat er een connectie tussen hen, en ze besluiten om elkaar regelmatig te ontmoeten.

Terwijl hun ontmoetingen steeds frequenter worden, groeien Laura en Alec steeds closer. Ze delen hun diepste gedachten en gevoelens, en ze worden verliefd op elkaar. Ondanks hun sterke aantrekkingskracht, realiseren ze zich dat hun affaire niet kan blijven duren, omdat ze beiden gebonden zijn aan andere mensen.

De druk van hun buitenechtelijke relatie begint zijn tol te eisen, vooral wanneer Laura’s echtgenoot Fred (gespeeld door Cyril Raymond) achterdochtig wordt en vermoedt dat er iets aan de hand is. Ondertussen worstelt Alec ook met zijn eigen gevoelens van schuld en verantwoordelijkheid.

Uiteindelijk beseffen Laura en Alec dat ze hun echtgenoten niet kunnen verlaten en dat ze hun romance moeten beëindigen. Hun laatste ontmoeting op het treinstation is hartverscheurend, omdat ze beseffen dat ze elkaar nooit meer zullen zien.

“Brief Encounter” is een aangrijpend verhaal over verboden liefde, verlangen en de beperkingen van sociale conventies. Met zijn subtiele regie, poëtische dialogen en indrukwekkende acteerprestaties biedt de film een diepgaand en tijdloos portret van menselijke emoties en verlangens.


Hetty Waintropp investigates

Ook dit is een serie die in deze lijst geslopen is. Oepsie…

“Hetty Wainthropp Investigates” is een Britse televisieserie die liep van 1996 tot 1998. De serie draait om Hetty Wainthropp, gespeeld door Patricia Routledge, een oudere amateurdetective die samen met haar man en een jonge vriend misdaden oplost in het Engelse Lancashire.

Het verhaal begint wanneer Hetty, een huisvrouw van in de zestig, besluit om haar droom na te jagen om detective te worden. Ze begint met het oplossen van kleine zaken in haar eigen buurt voordat ze zichzelf opwerpt als een serieuze detective. Haar echtgenoot Robert (Derek Benfield) en de jonge, enthousiaste Geoffrey Shawcross (Dominic Monaghan) worden haar assistenten bij het oplossen van zaken.

Elke aflevering volgt Hetty en haar team terwijl ze een nieuwe zaak onderzoeken, variërend van diefstal en fraude tot ontvoering en moord. Terwijl Hetty haar speurwerk verricht, ontwikkelen de personages zich en groeien ze in hun rol als detectives.

Wat de serie onderscheidt, is Hetty’s unieke benadering van detective zijn. Ze vertrouwt niet alleen op haar intuïtie en scherpe observatievermogen, maar ook op haar vermogen om mensen te begrijpen en empathie te tonen voor zowel slachtoffers als verdachten. Dit maakt haar niet alleen een effectieve detective, maar ook een geliefd personage bij de kijkers.

“Hetty Wainthropp Investigates” combineert humor, spanning en een vleugje nostalgie en biedt een boeiend kijkje in de wereld van amateurdetectives. Met zijn charmante hoofdpersonages en intrigerende mysteries heeft de serie een trouwe schare fans verzameld en blijft het een favoriet onder liefhebbers van Britse mysterieseries.


Texas justice

“Texas Justice” uit 1995, geregisseerd door Dick Lowry, is een televisiefilm gebaseerd op ware gebeurtenissen. Het verhaal draait om de rechtszaak van Wanda Holloway (gespeeld door Heather Locklear), een moeder uit Texas die ervan wordt beschuldigd een huurmoordenaar te hebben ingehuurd om haar ex-schoonzus te vermoorden, in een poging om haar dochter een betere kans te geven op het cheerleadingteam van de school.

Wanda is vastbesloten om haar dochter te laten slagen in de competitieve wereld van cheerleading en ziet haar ex-schoonzus als een obstakel voor dat doel. Ze wordt overweldigd door haar obsessie en schakelt uiteindelijk een huurmoordenaar in om haar schoonzus te vermoorden.

De zaak trekt de aandacht van de media en wordt een sensatie in Texas en daarbuiten. De film volgt de rechtszaak, waarbij de aanklagers proberen aan te tonen dat Wanda de opdracht heeft gegeven voor de moord en haar verdedigingsteam probeert haar onschuld te bewijzen.

“Texas Justice” onderzoekt thema’s zoals obsessie, ambitie en de duistere kant van ouderlijke betrokkenheid. Het biedt een dramatische kijk op de gebeurtenissen rondom de zaak en de impact ervan op alle betrokkenen.


Jersey girl

“Jersey Girl” is een Amerikaanse romantische komedie uit 2004, geregisseerd door Kevin Smith. De film draait om Ollie Trinke (gespeeld door Ben Affleck), een succesvolle muziekindustriemanager uit New York City, wiens leven plotseling verandert na een tragische gebeurtenis.

Het verhaal begint met Ollie’s gelukkige leven: hij is verloofd met zijn vriendin Gertrude (gespeeld door Jennifer Lopez), heeft een veelbelovende carrière en verwacht zijn eerste kind. Echter, na een reeks ongelukkige gebeurtenissen verliest Ollie zowel zijn vrouw als zijn baan.

Om een nieuwe start te maken, verhuist Ollie naar New Jersey en begint hij te werken bij de lokale videowinkel van zijn vader Bart (gespeeld door George Carlin). Hij probeert een betere band op te bouwen met zijn dochter Gertie (gespeeld door Raquel Castro), die hij aanvankelijk heeft verwaarloosd vanwege zijn carrière.

Terwijl Ollie zijn leven opnieuw opbouwt en zich aanpast aan zijn nieuwe rol als alleenstaande vader, ontmoet hij Maya (gespeeld door Liv Tyler), een lieve en zorgzame vrouw die zijn hart verovert. Ondanks zijn aanvankelijke aarzeling om weer liefde toe te laten in zijn leven, begint Ollie een romance met Maya.

Het verhaal draait om Ollie’s reis van verlies en rouw naar hoop en herstel, terwijl hij leert om zijn prioriteiten opnieuw te ordenen en de waarde van familie en liefde te omarmen. “Jersey Girl” is een hartverwarmende film die humor, sentiment en menselijke emotie combineert, en die laat zien hoe een onverwachte wending van het lot iemand kan leiden naar een nieuw begin en een betekenisvoller leven.


Dit waren 19 van mijn favoriete films (en series) van vroeger. Veel verschillende onderwerpen en genres, maar ook veel overlap. En ik denk dat je zo ook wel een beeld hebt bij wat ik leuk vind om naar te kijken. Ik kies altijd voor films die me het minst energie kosten en eigenlijk me energie geven.



Pin deze afbeelding op Pinterest om dit artikel te bewaren

pinterest - Mijn favoriete films van vroeger

Misschien vind je dit ook leuk…

Herfsttag

Herfsttag

Met de Herfsttag is het tijd voor een nieuwe tag. Want dat is al heel lang geleden. Het is 22 september en dit jaar...

0 Reacties

Jouw reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *