fbpx

Ik ben de norm – 3 belangrijke stappen die je zou moeten zetten als HSP’er

Ik ben de norm

Geschreven door Elisabeth

Ik ben Elisabeth, 31 jaar en woon in Vlijmen. Blogger sinds sept. 2017 over uiteenlopende onderwerpen. Gezondheid, huwelijk, recepten, mijn favorieten, moederschap, chronisch ziek zijn, ondernemerschap, etc.. Ik plaats artikelen wanneer ik daar energie voor en in heb.

7 sep, 2020

De “Ik ben de norm” challenge van Margreet Bronk kwam bij me langs in mei 2020. Er werden vragen gesteld, die me erg aanspraken en me aanzetten om me in te schrijven voor deze challenge. De challenge was gericht op HSP (high sensitive person) of als je ermee aangesproken voelt. Ik dit artikel deel ik met je wat deze challenge me gebracht heeft.

Voorbereiding voor de “ik ben de norm” challenge

Na het inschrijven, kreeg ik een mailtje met de verdere informatie. Wat ik kon verwachten etc. Op de start dag en de daaropvolgende dagen kreeg ik steeds een mailtje met een link om naar de omgeving te gaan van de informatie van die dag.

Elke dag zou er een video te bekijken/beluisteren zijn en een aantal opdrachten erbij. Aan het einde van de challenge zou Margreet een live Q&A doen. Tijdens die live kon je dan al je vragen stellen, die je had en die de challenge opgeroepen had.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Margreet | HSP coach (@margreetbronk.hspcoach) op

Dag 1 – Je ontdekt waardoor jij je soms zo anders voelt

In de video van deze dag legt Margreet kort uit wie ze is, wat ze doet, waarom ze is gaan doen wat ze nu doet en een korte uitleg over HSP. Ze vertel een eigen voorbeeld en benoemd een aantal kenmerken, gedachtes die waarschijnlijk bekent voorkomen voor jou als HSP’er. En hoe het in de hersenen van een HSP’er er aan toe kan gaan, legt ze ook uit. Daarnaast geeft ze de opdracht om 2 vragen te beantwoorden. Het opschrijven van dingen die voor mijn gevoel wel en niet bij me passen.

Zelf heb ik de vragen zo beantwoord:

Bij mij past – eigen tijd indelen en daar zelf alle controle over hebben & liefde vol met mensen omgaan.

Bij mij past NIET – stressvolle situaties & alles zelf en alleen uitzoeken

Dag 2 – Jij bepaald wat voor jou normaal is

Vandaag gaat het over keuzes maken & acceptatie. Je anders voelen kan komen omdat iemand dat tegen te gezegd hebt, maar in de meeste gevallen heb je dat zelf bedacht. En we hebben zelf geen invloed op wat andere mensen denken, doen, voelen etc. Maar wel wat we zelf denken, doen, voelen, ervaren, etc. En als je vind dat je anders bent en dat vind je negatief, dan ligt dat dan ook helemaal bij jezelf en niet bij anderen. Als je jezelf accepteert ga je keuzes maken die andere mensen raar kunnen vinden. Maar als je jezelf er goed bij voelt, dan is het helemaal prima. Want dat is het belangrijkste.

Ook deze dag heeft een opdracht. Nadenken over een aantal onderwerpen en invullen volgens mijn gevoel. Niet te lang erover nadenken en ik moet los komen van de situatie nu, want die kunnen belemmerend werken op het bepalen van dromen, verlangens en doelen. De realiteit komt daarna vanzelf.

De vragen kunnen op allerlei vlakken ingevuld worden. Denk aan: werk, studie, relatie, vrienden, huis, sport&beweging en eten. Ook is het goed om dan bij deze onderwerpen aan te geven of ze je energie, geld, liefde of vreugde opleveren.

Voor is dat het volgende:

  • Energie: sport&beweging, vrienden
  • Huis: liefde
  • relatie: liefde & vreugde
  • werk: geld

Verder hier nog een aantal vragen met mijn antwoorden (zijn niet alle vragen om niet de challenge helemaal over te nemen).

  • Wat zijn je talenten? Daar heb ik ooit al een een artikel over geschreven. Dat kan je hier terug lezen.
  • Wat vind je het allerleukst om te doen? Ik vind het allerleukste om mensen te helpen en echt vooruit te helpen. Dat ze heel blij zijn met mijn hulp. Dat ik ze een glimlach op het gezicht kan toveren. Dit kan op meerdere vlakken. Merk dat ik het moeilijk vind om hier een keuze in te maken. Want heb ook allerlei ideeën hoe ik dit vorm kan geven. Zoals mensen helpen die veel vermoeidheidsklachten hebben en daarin vastlopen en niet weten of er nog opties zijn om daar verbetering in te brengen. Maar ook het opzetten van een webshop met mijn eigen uniek gemaakte kaarten verkopen. En dan op een manier die de klant het miste werk kost. Verder kreeg ik ook van anderen feedback dat ik ze heel goed kan helpen met ideeën als ze vast lopen. Ik heb dat zelf helemaal niet door en gaat me heel gemakkelijk af. Ik ben dus echt nog zoekende wat ik wil.

Mijn verborgen talenten

Dag 3 – Vanaf nu ga jij het anders doen!

Ik moet na denken of ik dingen doe die wel of niet bij me passen. Want als het niet bij me past, kost het me ontzettend veel energie en word ik er heel ongelukkig van op den duur. Maar past het wel bij me de activiteiten dan word ik daar heel gelukkig, blij en enthousiast van en geeft dat me juist energie. Ze geeft als voorbeeld haar planning. Je kan op heel ver verschillende manieren plannen. Ga plannen op de manier die bij jou past. Bij mij is het een ieder geval 1 activiteit per dag deel en in een papieren agenda/papieren planner.

De opdracht voor vandaag heb ik als volgt uitgewerkt:

Mijn doelen en verlangens staan nu in het middelpunt. Ik heb een tijd terug een artikel geschreven over mijn doelen voor de komende 5 jaar. Die kan je hier terug lezen.

Verder ga ik bij de volgende onderwerpen aangeven wat ik zou willen veranderen. Dit kunnen heel kleine stapjes zijn. Maar kleine stapjes kunnen al groots resultaat opleveren. Op welk gebied wil jij iets veranderen? Praat er over mee onder aan dit artikel in de reacties! Dan kunnen we elkaar supporten en steunen, waar nodig.

Werk: Zelf tijd in delen

Studie: Alle cursussen die ik open heb staan, afronden. Maar wel 1 voor 1.

Relatie: Stabiliteit en duidelijkheid, zeker op het gebied van communicatie

Vrienden: Een beste vriend of vriendin zou heel fijn zijn om alles mee te kunnen delen. Even buiten de privé sferen even iemand met een andere kijk op de situatie.

Huis: Alles netjes en niet nog losse eindjes qua kluswerkzaamheden

Sport/beweging: Elke week op vaste momenten sporten

Eten: Duidelijkheid

Alle artikelen #30dagenblogchallenge in 1 artikel

Ik heb door deze challenge wel echt een beter inzicht gekregen in mijn situatie, leven en hoe ik daar verandering in kan brengen. Zodat ik het minder energie kost en juist energie gaat opleveren. Ook kan ik altijd mijn dromen en doelen bereiken. Op mijn manier en niet op de manier die anderen voor ogen hebben en waarvan ik denk dat anderen dat van mij zouden verwachten. Margreet dank je wel voor deze mooie, leerzame challenge!

Lees je nu veel herkenbare dingen? En twijfel je of je ook een HSP’er bent? Doe dan de HSP test op de website van Margreet. Je komt daar door op deze link te klikken. Bij mij & Marijn was de uitkomst: “je bent waarschijnlijk hoogsensitief” ook al gaven we niet op elke vraag hetzelfde antwoord. Ik ben heel benieuwd wat jouw uitslag is van de test! Deel die met me hieronder in een reactie.

Zoek je tips om ermee om te gaan? Dan heeft Margreet via deze link een aantal tips voor je. Ik zou zeggen neem een kijkje. Of ga haar op social media volgen om van al haar nieuwe tips op de hoogte te blijven.

Ik weet niet of je de “ik ben de norm” challenge nog een keer gegeven wordt door Margreet, maar ik wilde wel heel graag met je delen wat ik uit deze challenge gehaald heb. Misschien heb je er wat aan en dat telt voor mij!

Als je je geroepen voelt, deel dan de antwoorden op mijn vragen in de reacties onderaan dit bericht!

Follow mijn blog met Bloglovin

 

Pin deze afbeelding op Pinterest om dit artikel te bewaren

Ik ben de norm

Misschien vind je dit ook leuk…

0 Reacties

Jouw reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *