fbpx

Gek van mezelf #2 – Het mentale gezondheid spel

Geschreven door Elisabeth

Ik ben Elisabeth, 31 jaar en woon in Vlijmen. Blogger sinds sept. 2017 over uiteenlopende onderwerpen. Gezondheid, huwelijk, recepten, mijn favorieten, moederschap, chronisch ziek zijn, ondernemerschap, etc.. Ik plaats artikelen wanneer ik daar energie voor en in heb.

4 jul, 2023

Alwin Ritstier van o.a. het YouTube kanaal Vetgezellig, waar ik regelmatig video’s van kijk, heeft spel uitgebracht. Het mentale gezondheid spel. Met allemaal vragen en dilemma’s rondom mentale gezondheid. Het leek me wel een goed idee om vragen van het spel te beantwoorden in een blogartikel. Door meer openheid te creëren over mentale gezondheid, door mijn ” verhaal ” te delen.

Doel van het spel

Het is een laagdrempelige manier om het gesprek aan te gaan over mentale gezondheid. Wat nog veel te weinig wordt gedaan. Maar praten helpt! Door openheid te geven gaan we ook de verbinding aan met anderen. Ik wil dit doen via dit (en eventuele toekomstige) artikel(en).


Denk je dat je ooit te maken hebt gehad met burn-out klachten?

Ik heb zeker weten te maken gehad met een burn-out en ook met de klachten ervan. En niet 1 keer maar meerdere keren zelfs.

De eerste ervaring met burn-out klachten

De eerste keer was dat ik de omgeving wilde laten zien dat ik een doorzettingsvermogen heb, waar je u tegen zegt. Ook wilde ik laten zien dat ik me niet aanstelde en dat het lichamelijke klachten waren en niet psychisch, zoals ze me wilden opleggen. Toen ik me erbij neer legde dat ook het bewijzen onmogelijk was, toen ben ik helemaal in elkaar gestort.

De laatste ervaring

De laatste keer was tijdens een baan. Ik deed m’n best en werkte meer dan ik eigenlijk aan kon. Ik geef alles en meer aan een baan. Ook met m’n wisselende energie, dan wil ik elke dag 110% geven. En dat gaat niet. Dit is ook misgelopen. Kreeg een woordenwisseling met een collega. En de gevolgen waren behoorlijk dramatisch.

Conclusie voor mezelf na deze ervaringen

Dus heb ook besloten. Zodra mijn lijf aan de rem trekt. Dan luister ik daar na. En ga ook nooit meer in loondienst. Want dat ligt het weer op de loer. Omdat ik mijn grenzen dan niet goed meer aangeef en niet goed meer naar die grenzen luister.


Welke verandering dit jaar heeft een positief effect gehad op je mentale gezondheid?

Ik heb besloten om een schoonmaakster in te huren. Want elke dag bleef ik in mijn hoofd zitten met alle schoonmaakklussen die ik nog moest doen. Daarnaast kost het me lichamelijk ook zoveel energie het schoonmaken, dat ik geen energie meer overhoud voor andere dingen. En die andere dingen, zijn dingen waar ik blij van word.

Daarnaast ben ik in een traject gestapt van Jolanda Pouwels (By your own guru). Het is een 1-op-1 traject van 26 weken, waarin ik intensief met persoonlijke ontwikkeling aan de slag ga. Ontdekken wie ik ben, wat ik doe, waarom ik wat doe, etc. Het is een intens traject, maar leer er ontzettend veel van.

Kaart uit het kaartendek van Willemijn van Welten.

Denk jij dat geluk zelf te creëeren is?

Ja, ik denk echt dat geluk zelf te creëeren is. En nee niet elke dag en elk moment van de dag is leuk en ben ik gelukkig. En dat is ook helemaal niet haalbaar. Fluctuaties in geluk zijn heel mensen en normaal.

Zelf probeer ik elke dag iets te doen waar ik blij van word. Of doe ik bewust iets waarvan ik kan genieten. En al deze dingen bij elkaar opgeteld, maken me gelukkig. Als je het maar ziet en wilt zien.

Een voorbeeld is al als het zonnetje schijnt even een moment te nemen om ervan te genieten. De warmte van de zon ervaren. In me opnemen wat de zon met de omgeving doet.


Ben je iemand die snel bezwijkt onder stress of juist eerder stressbestendig is?

Ik vind mezelf behoorlijk stressbestendig. Zeker in heel erg stressvolle situaties wordt ik zelfs een beetje een koele kikker. Zodat ik ook kan handelen naar de situatie. Maar dan komt de spanning er wel uit achteraf.

Wel heb ik de neiging als de stresssituaties te lang duren en het niet opgelost lijkt te kunnen worden, er van weg te lopen. Zodra ik merk dat bij mij de stretch eruit begint te raken.


Wanneer heb je voor het laatst gehuild en wat was de reden?

De laatste keer is een aantal maanden terug. Toen werd ik buitengesloten. En dat vond ik echt niet leuk. Het riep daarnaast ook herinneringen uit het verleden op. Waarin ik dat buitensluiten ook ervaarde. Ik noem dat altijd mijn pest verleden. Toch wel een beetje een donkere periode uit mijn leven.

Die periode heeft mij ook gevormd in mijn sociale vaardigheden. Waardoor ik daar, naar wat ik ervaar, moeite mee heb. En dit heeft ook voor die buitensluiting gezorgd deels.

De andere reden is, dat ik heel eerlijk ben, wind er geen doekjes om en ben gewoon heel recht voor mijn raap. En dat is ook behoorlijk verkeerd gevallen blijkbaar. En…. mijn net iets andere mening dan het gros van de mensheid. Mensen vinden dat vaak moeilijk om mee om te gaan. En dan kan je maar beter verdwijnen uit hun leven. Zelf sta ik daar anders in. Ik denk dat het heel goed is om met elkaar om te gaan met verschillende meningen en kijk op de wereld. Zodat je van elkaar kan leren. Het gesprek erover aangaan zonder oordeel en luisteren naar de ander. Waarom denk je zo of wat maakt dat je deze mening hebt.


Dit waren 5 pittige Gek van mezelf #2 vragen. Ik denk dat het ook wel even genoeg is voor nu.

Ik hoop met deze vragen te beantwoorden, praten over mentale gezondheid wat meer normaler te maken. Dat het er mag zijn. En misschien ook herkenning.

Laten we het gesprek openen. In de reacties hieronder of in een persoonlijke mail of persoonlijk berichtje op mijn sociale media.


Pin deze afbeelding op Pinterest om dit artikel te bewaren

Misschien vind je dit ook leuk…

Health update 18 juli 2017

Health update 18 juli 2017

In dit artikel "Health update 18 juli 2017" neem ik je mee in een soort dagboek verslag van 18 juli 2017. Een dag...

Mijn strijd tegen de kilo’s

Mijn strijd tegen de kilo’s

Mijn strijd tegen de kilo's iets waar ik al heel lang iets over heb willen delen. Zeker al bijna 6 jaar. En daarmee...

0 Reacties

Jouw reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *