Site pictogram Elisabeth's momlife & business | Elisabethsfavorieten

Basiscursus fotografie gevolgd | Sunfield academy

Basiscursus fotografie gevolgd | Sunfield academy

Een tijdje terug kwam er op mijn tijdlijn van Facebook een evenement langs van de Sunfield Academy. Dit was de basiscursus fotografie. Ik was gelijk geïnteresseerd, omdat ik net bezig met het zoeken naar een fotocamera om mee te kunnen gaan fotograferen. Dus zette ik dat evenement op “misschien aanwezig” en sloeg het op in mijn opgeslagen berichten van Facebook. Ik was het

evenement al helemaal vergeten, tot Eline me een persoonlijk bericht stuurde of ik nog geïnteresseerd was in de cursus. Super dat ze dat deed, want daardoor heeft ze mij als klant binnen gehaald. Maar de datum waarop de cursus gepland stond, kon ik niet. Eline vertelde dat ze nog een andere datum had openstaan in dit jaar en vroeg of ik dan zou kunnen. Dat heb ik gedaan. Dat was op vrijdag 9 november. Maar ik heb er wel mijn afspraak voor mijn nagels voor verzet. In dit artikel wil ik je meenemen in hoe ik de cursus ervaren heb en wat ik ervan geleerd heb.

Met dit blogartikel doe ik mee aan de derde ronde van de bloggersbattle. Ik zou het heel lief en tof vinden als je op me zou willen stemmen in deze link.

De aanmelding

Ik moest wel even slikken voor het bedrag van de cursus. Het is misschien niet algemeen bekend, maar ik heb niet heel veel geld te besteden. En naast dat ik een eigen bedrijf heb, wil ik toch uitkijken waar ik mijn geld aan uitgeef. Ook staan er voor volgend jaar plannen, die ook een behoorlijke aanslag gaan doen op mijn budget. Maar aan de andere kant is het goed om te investeren in mijn bedrijf om het te laten groeien en professioneel te maken.

Ik vertelde Eline wat mijn twijfels waren om de cursus te gaan volgen. En heel lief en coulant bood ze aan om mij de cursus in twee delen te laten betalen. Dit maakte het voor mij makkelijker om de beslissing te maken om deze investering te doen. Want ik wist sowieso dat ik een cursus wilde gaan volgen om beter om te kunnen gaan met mijn spiegelreflexcamera. Maar op het moment van de aanmelding had ik nog geen camera gekocht. Dus dat vertelde ik Eline ook. Ze vertelde dat ik op de cursus een camera kon lenen en dat het helemaal goed zou komen. Dat kwam het ook.

De cursus

Van te voren kreeg ik via de mail informatie over de locatie waar de cursus gehouden zou worden. Dit was in Arnhem bij de kassen van Kweekland en ik moest er om half 11 zijn. Prima te doen voor mij, ik kon na de spits naar Arnhem rijden. Het was voor mij met de Google Maps navigatie makkelijk te vinden en kon er ook makkelijk parkeren. Dit had Eline ook aangegeven.

Het was voor mij wel even zoeken hoe ik binnen moest komen. Want ik zag het groepje wel zitten, maar struggelde met de deur. Het was een schuifdeur, maar ik dacht een deur die naar binnen of buiten open zou zwaaien. Buiten liepen en mensen en daar vroeg ik maar aan hoe ik binnen kon komen. Wel een komisch begin vond ik zelf.

Ik was de laatste die binnen kwam. Niet erg. Ik stelde me aan iedereen voor. Het was een clubje van 5 die er zaten. En 1 van die 5 was een model, wat ik pas later door had. Ik kreeg gelijk drinken aangeboden. Ik koos voor thee. En daarnaast kreeg ik ook cake en een chocolaatje aangeboden. Ik heb de cake afgeslagen en later wel een stukje pure chocolade gepakt.

Eline stelde zich voor en vertelde wat de bedoeling was van de dag. Ze zou eerst theorie geven en daarna zouden we van harte lust kunnen oefenen en experimenteren. En tussendoor kregen we ook nog een lunch.

De theorie

Voor ik deze cursus ging doen, was ik erg blanco qua fotograferen met een spiegelreflexcamera. Ik was de enige van het groepje, die nog nooit met zo’n camera foto’s had gemaakt. Ik heb wel al wat Pinterest pins over fotografie en ik had een paar boeken gekocht, maar echt er mee aan de slag was ik nog niet gegaan.

Dus ik schreef alles netjes op in het schriftje wat ik kreeg. Eline begon met wat fotografie nu eigenlijk betekend. Ik wist het niet, maar het betekend letterlijk: “schrijven met licht”. En toen ze dit zei dacht ik: “ja, dat omschrijft het woord fotografie inderdaad perfect”.

Daarna kwam de echte theorie, beginnend met de belichtingsdriehoek en daarna elk punt van de driehoek uitlichtend.

Punten van de belichtingsdriehoek

ISO was het eerste punt wat behandeld werd. Ik leerde wat ISO doet en kan. Het bepaalt de lichtgevoeligheid van de sensor van de camera. De laagste ISO is 100 en de hoogste is 3200 om te gebruiken. Er bestaat ook een ISO van 6400 maar die is niet aan te raden om zomaar te gaan gebruiken. En daarnaast leerde ik: hoe hoger de ISO hoe meer ruis de foto heeft. Maar anderzijds moet ik niet te bang zijn voor ruis. Dus is het echt spelen met de instellingen. Wat werkt, wat vind ik mooi etc. En ruis kan in zwart/wit foto’s prachtig zijn, maar in kleur veel minder. Ik ga hiermee experimenteren 😉

Tips:

Verder kreeg ik tips voor welke ISO instelling ik zou moeten gaan in bepaalde situaties met verschillend licht.

Verder gaf Eline mee: “Wat is het doel van de foto? Stem daar de keuze van de ISO op af”.

Diafragma is wel een heel bekend woord voor me. Tijdens de natuurkunde lessen op de middelbare school heb ik heel wat informatie over diafragma opgedaan. Ook tijdens de biologie lessen kwam dit aan bod. En zelfs in mijn profielwerkstuk heb ik het gehad over diafragma. Maar op dat moment was ik toch even clueless en heb ik druk meegeschreven met wat Eline te vertellen had.

De diafragma in tegenstelling tot de ISO in de lens te vinden en regelt de opening in de lens. Ik kan dus kiezen voor een groot of een klein diafragma. Beiden hebben het tegenovergestelde resultaat en invloed op de foto. Wat wel confusing is het getal wat bij de diafragma hoort. Want het diafragma regelt niet alleen het licht op de foto, maar ook de scherpte/diepte van de foto.

Want een groot diafragma heeft als waarde bijvoorbeeld F2.0 en een klein diafragma een waarde van F13. Wat doen deze waarden?

Het aantal mensen op de foto kan invloed hebben op het instellen van de diafragma.

De laatste hoek van de belichtingsdriehoek is de sluitertijd. Ook de instelling van deze is erg belangrijk. Dat heb ik ook gemerkt bij het maken van foto’s toen ik aan het oefenen was. De sluitertijd gebeurt in de body van de camera.

Als je kinderen of dieren wilt fotograferen dan zit je met een instelling van 1/500 safe. Normaal zit je met een instelling van 1/250 safe.

Als je vanuit de hand wilt fotograferen dan moet je nooit lager gaan de 1/90. Want je kan je hand nooit stil genoeg houden om een goede foto te krijgen met een langzamere sluitertijd. Je ziet dan ook met een langzamere sluitertijd steeds meer beweging in de foto.

Tegenlicht vs met het licht mee

Als laatst kreeg ik nog als tip mee hoe de ISO instellingen kunnen helpen met tegenlicht of het licht mee hebben qua positie tijdens het fotograferen.

Stappenplan bij het maken van foto’s

  1. ISO bepalen
  2. Diafragma instellen
    Tijdens shoots de diafragma niet meer te veel veranderen, want deze bepaald de style van de foto’s.
  3. Sluitertijd instellen
  4. Je kan nu de belichtingsmeter nog instellen, maar dat veranderd weer alle wijzigingen.

Oefenen

Na al deze theorie zijn we naar buiten gegaan om te oefenen op bloemetjes, blaadjes, bijtjes, druppels enz. Ik merkte wel dat ik met het maken van de eerste foto dicht klapte. Ik wist echt niet zo goed waar ik moest beginnen. Eline merkte dit op en hielp me door de eerste stappen heen. Echt heel fijn. Daarna had ik de slag ook snel te pakken. Op mijn Instagram heb ik al een aantal foto’s gedeeld.

Ik heb met tijdens het oefenen ook helemaal uitgeleefd met de instellingen. Ik ga het je laten zien:

De allereerste oefenfoto’s.

De lunch

Daarna kregen we een goed verzorgde lunch aangeboden. Gemaakt door de eigenaresse van Kweekland. Een pompoensoep vooraf. Zelf gemaakt met producten uit eigen tuin. Brood met eigen gemaakte boter met dille. Daarna eigen gemaakte sandwiches en salade. Ik heb heerlijk gegeten.

Fotoshoot met model Chanel

Na de lunch zijn we met het model heel specifieke foto’s gaan maken. Er waren allemaal speciale plekken waar we erg uitgedaagd werden om foto’s te maken. We moesten gaan spelen en experimenteren met de instellingen. Zo leerde ik hoe kleuren, licht, omstandigheden allemaal invloed hebben op het maken voor een mooie, perfecte foto. Ik merkte op de camera op dat moment al hoeveel invloed kleuren, licht en instellingen hadden op de foto. Maar toen ik thuis kwam zag ik het nog meer. Hieronder deel ik een aantal foto’s.

Je kunt wel echt zien dat instellingen invloed hebben op de kleur en de stijl van de foto’s. Ik moet zeggen dat ik de foto’s met de diepere, meer sprekende kleuren mooier vind dan de hele lichte foto’s.

Ik heb zo ontzettend veel geleerd tijdens deze basiscursus fotografie. De cursus kan ik iedereen aanraden die een spiegelreflexcamera bezit en niet helemaal weet hoe die met de camera om moet gaan en maar een “dotje” doet. En ik ben tijdens de cursus zo enthousiast geworden dat ik thuis het liefst zo snel mogelijk aan de slag wilde. Maar ik moest even wachten op mijn lens, die ik zelfs nog moest bestellen. Maar ik heb de lens sinds vorige week in huis en ben al lekker aan de slag gegaan. Ik ben echt heel bij met de camera, de cursus en mijn gemaakte foto’s. Ik weet nu al dat ik niet meer zonder een “goede” camera kan. Ook al kan mijn telefoon ook mooie foto’s maken. En ik heb nog meer waardering gekregen voor echte fotografen.

Op Instagram deel ik nog regelmatig foto’s van deze cursus. Wil je de foto’s bewonderen? Ga me dan volgen op Instagram @elisabethsfavorieten

Follow mijn blog met Bloglovin

Pin deze afbeelding op Pinterest om dit artikel te bewaren

Mobiele versie afsluiten