Site pictogram Elisabeth's momlife & business | Elisabethsfavorieten

Ananasbeignets, appelbeignets & oliebollen

Ananasbeignets, appelbeignets & oliebollen

Al een aantal jaar een terugkerende traditie. Oliebollen, appelbeignets en ananasbeignets bakken op oudjaarsdag of op 29 december. Net wat uitkomt. Ook nadat ik vorig jaar samen ging wonen met Marijn heb ik oliebollen, appelflappen en ananasflappen gebakken. -Flappen is de spreektaal die ik voor de beignets gebruik.

Dit jaar heb ik op woensdag 27 december al oliebollen, appelflappen en ananasflappen gebakken. Dit omdat ik de 29ste ben begonnen met koolhydraatarm eten. Om zo te eten kan ik geen oliebollen, appelflappen en ananasflappen eten. Veel te veel koolhydraten. En ik wil altijd graag van mijn baksels eten. Ten eerste om te proeven of ze wel gelukt zijn en ten tweede omdat ik altijd heel erg smul van de door mijn gebakken oliebollen, ananasflappen en appelflappen. Vandaag deel ik met jullie hoe ik ze gebakken heb en het resultaat.

Voorbereidingen

Ik had een aantal weken terug al de bakmixen voor de oliebollen en beignets gekocht. Want vorig jaar wilde ik op oudjaarsdag nog mix kopen, maar waren ze bijna allemaal al uitverkocht. Dat wilde ik dit jaar voorkomen om voor een leeg schap in de winkel te staan. Ik koop altijd de mixen van Koopmans. Daar ben ik heel tevreden over en de oliebollen en beignets smaken altijd heerlijk. Geen optie om andere mixen te proberen met als resultaat minder lekkere baksels.

Gebruikte oliebollenmix, Superkom 10L van Tupperware en mixer.

Verder bak ik de oliebollen en beignets altijd in rijstolie. Dit omdat ik de olie na gebruik kan schoonmaken en weer opnieuw gebruiken voor de friet. Ik had niet veel olie meer en ben daarom de vrijdag voor kerst naar de Sligro geweest om daar een aantal flessen olie te kopen.

Op dinsdag 26 december bedachten Marijn en ik dat ik woensdags zou gaan bakken. Ik bedacht me daarna dat ik nog niet alles in huis had voor de oliebollen en ananasbeignets. Ik had niet genoeg rozijnen in huis en ook geen ananasschijven. Die boodschappen ben ik woensdag eerst gaan halen.

Beslag klaarmaken

Nadat ik alle ingrediënten in huis had, kon ik beginnen aan het het klaarmaken van vooral de oliebollenbeslag. Omdat het oliebollen beslag moet rijzen en ik al aan de late kant was. Het was al half 2. Allereerst heb ik de rozijnen in een schaal gedaan. Ik heb 2 zakken rozijnen gebruikt van 275 gram, voor 3 pakken oliebollenmix. Daarna ben ik samen met Marijn appels gaan schillen. Want oliebollen zonder appel erin, vind ik niet zo lekker. We hebben samen wel zo’n 10 appels geschild en in kleine stukjes gesneden.

In stukjes gesneden appel voor het oliebollenbeslag.

Daarna heb ik de gewelde rozijnen uit het water gehaald en drooggemaakt met een handdoek.

Gewelde rozijnen.

Daarna ben in het beslag gaan maken. Ik heb het beslag in een Superkom 10 L klaargemaakt.

Ik heb het beslag eerst met de mixer geprobeerd te maken. Vorig jaar had ik het met de hand gedaan met een spatel of iets dergelijks, maar vond ik erg zwaar gaan. Ik dacht: “ik gebruik een mixer, omdat ik vroeger bij mijn ouders thuis zelfs een boormachine met een betonmixer gebruikte om het beslag te maken. Dat ging altijd perfect.

Zo ziet een betonmixer eruit (zonder boormachine) – Foto: vanmelis.nl

Maar met mijn mixer ging het niet zo geweldig. Keek ik op de verpakking, staat er dat je een mixer kan gebruiken met deeghaken. Ik opzoek naar de deeghaken van de mixer en het proberen, maar vond het nog niet helemaal geweldig gaan, maar beter dan met de gewone mixer. Ik heb het daarna nog met een spatel goed doorgeroerd. Daarna heb ik er de rozijnen en de appel bijgedaan. En daarna het deksel van de kom erop, zodat het beslag goed kon gaan rijzen. Op de verpakking staat 45 minuten, maar dat vond ik te kort voor het beslag. Dus ik heb het wel 1,5 uur laten rijzen en had ik mooi beslag.

Oliebollenbeslag en oliebollen in de pan.

Ananasflappen en appelflappen

Tijdens het rijzen van het oliebollenbeslag, ben ik het beignetbeslag gaan maken voor de ananasflappen en appelflappen. Ik dacht keurig de melk afgemeten te hebben voor de 2 pakken mix, die ik gebruikte, maar had veel te veel melk gebuikt kwam ik later achter. Ik heb daarom het beslag dikker gemaakt met bloem. Dat maakte dat de appelflappen en ananasflappen nog enigszins gelukt zijn. Ben er niet helemaal tevreden over, maar ze smaakten wel goed.

Bakken van ananasbeignets.

Buiten op het balkon

Omdat onze afzuigkap pas stuk is gegaan en niet meer werkt, had ik bedacht om de buiten op het balkon te gaan bakken. Want er komt altijd veel stoom en rook vrij bij het bakken van oliebollen en ananas- en appelflappen. Doordat de afzuigkap niet meer werkt, zodat het brandalarm steeds of continu afgaan. Dus was het de keuze of buiten bakken of niet bakken. De keus was voor mij snel gemaakt buiten bakken. Omdat er een mooie tafel op het balkon staan en ook nog eens vlak bij de deur van de keuken, was dat een perfect idee. Maar dan moest het wel droog zijn. En dat was het droog, dus ik kon bakken.

Bakken op het balkon.

Gelukkig was het ook niet heel koud buiten, waardoor het ook nog te doen was. Als het koud was geweest, was het geen pretje geweest.

Kou en oliebollenbeslag

Bedacht me wel dat het oliebollenbeslag de kou niet leuk zou gaan vinden. Dus moest iets verzinnen om het beslag op temperatuur te houden om het beslag niet in te laten zakken. Bedacht als ik nu op au bain-marie wijze het beslag op temperatuur kan houden, dan zakt het beslag niet in. Dus gebruikte een Superkom van 7,5 L om daar handwarm water in te doen en daarin de kom met het beslag. En het werkte geweldig. Het beslag is niet ingezakt in de kou buiten.

Resultaat

Het resultaat van mijn baksels is geworden 50 ananasbeignets, 20 appelbeignets en hoeveel oliebollen ik gebakken heb weet ik niet. Denk zelf zo’n 40 stuks.

 

Die gaan we niet allemaal alleen opeten, maar geef er ook aan mijn schoonouders en mijn ouders. Mijn schoonouders hebben ze al geproefd en die gaven aan dat ze goed gelukt waren. Zelf vond ik ze ook allemaal lekker. Maar bedacht me later dat ik nog iets vergeten was om door het oliebollen te doen. Volgende keer beter!

Wat doe jij met oud & nieuw?
Kopen of bakken?
Laat het weten in een reactie!

Follow mijn blog met Bloglovin

 

Pin deze afbeelding op Pinterest om dit artikel te bewaren

Mobiele versie afsluiten